Новини от област Стара Загора и България

ДГС Стара Загора:

Заявките за дърва за огрев в Старозагорско отбелязват ръст от 4 000 кубика

Заявките за дърва за огрев в Старозагорско отбелязват ръст от 4 000 кубика
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

18 000 кубика дърва за огрев са заявили в Държавно горско стопанство Стара Загора

18 000 кубика дърва за огрев са заявени до момента в ДГС Стара Загора, като 99% от поръчките вече са изпълнени, съобщи за Divident.EU директорът на Държавно горско стопанство Стара Загора инж. Иван Чергеланов. За сравнение през миналата година са били заявени към стопанството 14 000 кубика дърва за огрев.

ДГС Стара Загора снабдява с дърва за огрев общините Стара Загора, Гълъбово, Опан и Раднево. За доставката на поръчката до домовете на хората съдействат кметовете на населените места, които помагат за организацията по доставката на дървесината.
Тази година заявките са започнали значително по-рано в сравнение с миналата година, затова и почти са изпълнени. От ДГС Стара Загора съобщават, че им остава да доставят още едва 300 куб. дърва. Те очакват да приключат с изпълнението на поръчките до средата на септември.

„Имаме достатъчно резерв на дървен материал. Ако някой иска допълнително дърва, може да дойде и да плати на място в Горското стопанство. В момента даваме по 10 кубика на домакинство“, казва инж. Иван Чергеланов.
Тази година има ръст в цената на дървата за огрев. Ако миналата година тя е била 71 лв./куб., то тази година цената стига 80 лв./куб.

Основната причина за по-високата цена е завишението на цената на дърводобива, казват от горското стопанство в Стара Загора. През миналата година цената на дърводобива е била 20 лв. на плътен кубик дърва или 10-12 лв. на пространствен кубик, докато тази година цената на пространствения кубик е 20 лева. Колкото е завишението на цената на добива на дървесината, толкова е и на продажната цена, отбелязват от ДГС Стара Загора.
Няма да има недостиг на дърва за огрев, всички заявки на домакинствата ще бъдат удовлетворени, казва инж. Чергеланов.

Инж. Иван Чергеланов е директор на ДГС Стара Загора от 2016 г. Професионалната си кариера в горите започва като лесничей, след завършване на Лесотехническия институт в София. Лесоинженерът е бакалавър по горско стопанство и магистър по ловно стопанство. Общата площ на ДГС Стара Загора е 40 000 хектара, а по диагонал дължината му достига 120 км. ДГС стопанисва и общинските горски територии на община Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Общество