Новини от област Стара Загора и България

Синдикатите в „Марица изток“ не харесаха и втория Териториален план, готвят национален протест

Синдикатите в  Марица изток  не харесаха и втория Териториален план, готвят национален протест
Divident.€U Divident.€U

Синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в комплекса „Марица-изток“ обявиха, че не приемат втория вариант на Териториалния план за справедлив преход на регион Стара Загора, както и националния план, заради намеренията му да закрива енергийни мощности.

Днес двете организации са връчили на министъра на енергетиката Румен Радев обща декларация, в която се посочени редица проблеми в предложения Териториален план за справедлив преход, които го правят нито справедлив, нито плавен, смятат техните лидери Бисер Бинев на КТ „Подкрепа“ и Георги Господинов от КНСБ. Ако проблемите не бъдат разрешени, двете синдикални организации, наброяващи близо 7000 членове, ще излязат на протест пред Народното събрание още през втората половина на септември.

Миньори и енергетици от „Марица изток“ ще призоват съмишленици от цялата страна да се включат в протеста така, че той да се превърне в национален, защото закриването на комплекса „Марица Изток“ е национален, а не регионален проблем, подчертаха синдикалните лидери.

Министърът на енергетиката Румен Радев днес участва в дискусия в централата на „Мини Марица-изток“ в Раднево, но по време на разговорите синдикалните организации така и не постигнали консенсус.

„Това, което е заложено в Териториалния план на Стара Загора няма съществена разлика с първия проект на плана. Разликата е, че пренасочването на 12 500 работници към други отрасли е отложено от 2026 година за 2030 година. Други 15 000 заети в комплекса „Марица изток“ трябва да бъдат пренасочени през 2038“, посочи Бисер Бинев.

„Отново се връщат идеите за батерии, за водород, но всички тези неща за нас са пожелателни, защото навсякъде пише „ще, ще ще бъде направено“, подчерта Георги Господинов.

Най-фрапиращият текст е записан още в първите страници на новия вариант на Териториалния план за справедлив преход, смятат синдикатите. Там е отбелязано, че още през 2025 година производството на електроенергия от комплекса „Марица изток“ трябва да спадне на 8 тераватчаса, което съответства на изкопани 13,6 милиона тона въглища, а през 2030 година да бъдат произведени едва 2 тераватчаса, което означава, че от мините ще бъдат изкопани едва 3,4 милиона тона въглища.

За сравнение през 2022 година комплексът „Марица изток“ е изработил 22 тераватчаса, а мините са добили 34 милиона тона въглища.

„В прав текст това означава, че каквото и да си говорим, комплексът е осъден на затихващи функции“, констатираха синдикалистите. Във всичко това, обаче, няма никаква логика, след като в страните от Западна Европа, като Германия, нямат никакво намерение да закриват въглищни мощности, подчерта Бисер Бинев.

Синдикалистите настояват Териториалният план да се преработи кардинално преди да се изпрати отново на ЕК или изобщо да не се изпраща. Те припомниха, че концесията на Мини „Марица-изток“ е до 2043 година, но по принуда затварянето на комплекса ще започне още през 2026 година.

КНСБ и „Подкрепа“ категорично се противопоставиха на заложените в Териториалния план пари за преквалификация на работници от комплекса. „Знаем за какво става въпрос – едни пари да бъдат усвоени от определени кръгове за преквалификацията на висококвалифицирани работници, в което няма никакъв смисъл“, посочи Бисер Бинев. Според него е абсурдно да преквалифицираш някого, без да знаеш какви предприятия ще бъдат разкрити на територията на „Марица изток“.

Синдикалистите припомниха, че без цената на въглеродните емисии цената на един мегават произведена енергия от ТЕЦ „Марица изток 2“ е 84 лева. В същото време никой не гарантира дори близки до настоящите доходи на хората, заети в комплекса.

Коментари към новината

Още новини от Икономика