Новини от област Стара Загора и България

Енергетика

Спад на добива на въглища от 6 до 12 млн. тона годишно очакват в „Мини Марица-изток“ до 2026 г.

Спад на добива на въглища от 6 до 12 млн. тона годишно очакват в  Мини Марица-изток  до 2026 г.
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

"Мини Марица-изток" организира дискусия за бъдещето и перспективите пред дружеството

Спад на добива на въглища от 6 до 12 млн.тона годишно очакват в „Мини Марица-изток“до 2026 г. Очакванията са заради поетия от България ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2026 г.
Анализът показва, че вследствие на този ангажимент средногодишният добив на въглища в източно-маришкото въглищно находище се очаква да намалее между 20 %- 40%. На практика това означава спад на производството от 6 до 12 млн.тона на годишна база, каза в дискусия за бъдещето на „Мини Марица-изток“ ЕАД зам.-изпълнителният директор на дружеството инж. Иван Арсениев. Организираната в дружеството дискусия е посветена на Деня на миньора и на 71 години от основаването на дружеството.

Инж. Ананиев представи презентация на тема „ Минно-техническо състояние и перспективи за развитието на „Мини Марица-изток“. Гости на дискусионния панел бяха зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов, кметове на общини, представители на синдикални организации и специалисти в областта на енергетиката. По-късно в дискусията се включи и министър Румен Радев.

Основна мярка за компенсация на добива през следващите години е да се потърси възможност за пласмент на въглищата в други страни. Засега „Мини Марица-изток“ изнася въглища в Сърбия, като за тази година се очаква износът да бъде 2 млн.тона.
Има официални запитвания за български въглища от страна на термични централи в Северна Македония, Турция, Гърция, стана ясно от срещата. „Мини Марица-изток“ е в процес на подготовка за продажба на въглища в други страни.

Инж. Иван Арсениев представи законовата рамка на технологичния живот на дружеството.

Минно-технологичната концепция за развитие на минния басейн е разработена на основата на действащата Енергийна стратегия и Генералния план за развитие на комплекса Марица изток.
Същата концепция е залегнала в цялостния проект за развитие на източно-маришкото лигнитно находище от 2009 г. и Концесионния договор от 2008 г.
Предвидено е поетапно спиране на добивната дейност да приключи в периода 2045 – 2060 г. Силата на действие на концесионния договор е 35 години.

При преждевременното спиране на работата в мините ще трябва да се промени концесионния договор, да бъде разработен нов цялостен проект за технологично развитие, ще се наложи промяна в доста нормативни документи - Закон за концесиите, Закон за подземните богатства и др., стана ясно от срещата.

Съгласно действащата нормативна база „Мини Марица-изток“ има ангажимента да гарантира сигурността на доставките. Прекратяването на дейността ще бъде свързано и със сериозни разходи.
„Предстоят ни тежки години. Крайният срок на енергийната трансформация е 2038г. Какво се случва между 2023 и 2038 г. тепърва трябва да бъде ясно посочено“, смятат от ръководството на дружеството.
От презентацията стана ясно, че е започнал един процес на затихване на дружеството –най-вече намалени инвестиции.

 В периода на действие на концесионния договор от 2008г до 2022 г. реалното средногодишно изпълнение на добива е било 27, 835 млн. тона годишно, а заложеният добив по проект е бил 28, 061 тона.
2022 г. е била ударна по отношение на добива в „Мини Марица-изток“. Тогава дружеството е добило над 34 млн.тона въглища. Тази година има осезаем спад, като очакваният добив до края на годината е 23 -24 млн.тона въглища. Сумарното намаление на добива на въглища за шестмесечието на 2023 г. спрямо същия период на миналата година е 58%.

Представителите на синдикатите поискаха гаранция от ръководството на дружеството и от представителите на министерството, че ще бъдат гарантирани работните места и доходите им, както и яснота за бъдещето на мините.
"Организирахме дискусията, за да може открито да разговаряме за това какво е направено до момента и какво предстои. Надяваме се, че именно с открити разговори ще можем да разрешим проблемите и да внесем яснота за бъдещето", каза в приветствието си към присъстващите в залата изпълнителният директор на „Мини Марица-изток“ инж. Илза Чинкова.

Тепърва предстои среща на министър Радев и екипът му с обществеността на Стара Загора във връзка с Териториалния план за справедлив преход.

Коментари към новината

Още новини от Икономика