Новини от област Стара Загора и България

Заводи за олио са пред затваряне заради липсата на суровина

1556 23/08/2023 15:32 Икономика Бизнес
Заводи за олио са пред затваряне заради липсата на суровина
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Заводи за олио в страната са пред затваряне заради липса на суровина от Украйна, която да се предлага на пазарни цени. „Затруднени сме в тази ситуация, в която не действат пазарни механизми. Притеснява ни трудния достъп до суровина. Купуваме от вътрешния пазар, както и отвън. Нашите земеделски производители имат висока себестойност на продукцията и очакват по-високи цени. По тази причина сме затруднени в осигуряването на суровина“, обясни за Divident.EU Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

По-сериозни затруднения изпитват големите предприятия за производство на олио, тъй като те имат нужда от по-голямо количество суровина, за да работят инсталациите им, допълни той. В Сдружението членуват около 17 предприятия от цялата страна.
По-голямата част от предприятията за производство на олио в страната са насочени към експорт. В България 85-87% от слънчогледа, който се произвежда е предназначен за износ. Вътрешната консумация на слънчоглед е едва 250 000 тона годишно.

Искаме спешна среща с Министерство на земеделието, с други заинтересовани лица, за да намерим начин да работим с по-добри капацитети, да натоварим мощностите, да произвеждаме по-конкурентна продукция за вътрешния и външен пазар, обясни Янев.
„Суровина има достатъчно. Около 600 000 тона слънчоглед са останали от реколта 2022 г. Очакват се към 2 млн. тона слънчоглед от новата реколта. Всичко обаче е въпрос на цени. Трябва да се обсъдят варианти как да се направи така, че земеделските производители в България да не продават на загуба“, казва председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

В периода от 9 юни до момента са изпратени три писма от Сдружението и молби за среща с новия екип на министерство на земеделието, но до момента няма отговор на нито едно. В резултат на това, сдружението е изпратило писмо до премиера Николай Денков с възможност за разискване на проблема на най-високо ниво. Преработвателите се надяват да бъде обсъден план с правителството и да бъдат набелязани мерки, които да подкрепят българската индустрия в извънредно негативната ситуация с достъпа до суровина, в която се намира.

В детайли, сдружението предлага в срещата да се включат още представители на Министерството на земеделието и храните, Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на финансите, за да се обсъдят ефектите от въвеждането на ограничителните мерки за внос на селскостопанска продукция от Украйна до момента и намеренията за продължаването им след 15 септември 2023 год. с цел формирането на национално отговорна позиция.

От българското земеделско министерство вече изразиха становище, че заедно с Полша, Унгария, Румъния и Словакия ще поискат от ЕК и след 15 октомври зърно от Украйна да може да преминава само транзитно през тези страни, но не и да се продава на пазарите им.
От Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти предлагат да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна, тъй като тя е въведена точно с цел да повлияе на цените на слънчоглед на вътрешния пазар. Цената на слънчогледа обаче падна. Настояваме за свободен пазар, казват производителите.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика