Новини от област Стара Загора и България

Нова Загора подготвя фестивал „Фолклорна омая“ за празника на града

3632 21/08/2023 15:21 Култура Сцени
Нова Загора подготвя фестивал  Фолклорна омая  за празника на града
Divident.€U Divident.€U

Община Нова Загора кани любителите на народното и танцово изкуство, на 14 октомври – Петковден в Нова Загора, където за първа година ще се проведе фестивал „Фолклорна омая“, организиран от общината и Танцова школа „All steps – Всички стъпки“.
Събитието е една от кулминациите в празничната програма на града и ще се състои на площад „Свобода“.

Фестивалът не е с конкурсен характер и право на участие имат любителски школи, клубове и състави от страната, изучаващи български народни хора. Организаторите са подготвили за всички любителски колективи грамота за участие и много изненади, с надежда догодина отново да гостуват на новозагорска сцена.

Крайният срок за записване е 20 септември 2023 г., а подаването на заявка може да се осъществи чрез електронна поща - [email protected] Очакваме Ви с нетърпение, за да се насладим заедно на фолклорните ритми, да обменим опит и знания от наученото през годините и за финал - да се хванем всички ръка за ръка и да тропнем едно българско тракийско право хоро.

Фолклорът на всеки народ е съвкупност от песни, танци, свирни, пословици и поговорки, приказки и обичаи. През годините той се променя и обогатява, но продължава да носи душевността на хората, които са го създали.
В различните области на България фолклорът и народното творчество имат своите характерни белези, с които се открояват. Оригиналните и неподправени автентични народни песни и танци днес могат да се видят и чуят по време на големите фолклорни събори и фестивали в различните краища на България.

Коментари към новината

Още новини от Култура