Новини от област Стара Загора и България

ВСС прие оставката на Георги Видев като зам.-окръжен прокурор на Стара Загора

ВСС прие оставката на Георги Видев като зам.-окръжен прокурор на Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие оставката на заместник-окръжния прокурор на Стара Загора Георги Видев и го преназначи като прокурор. Решението е взето на днешното заседание с девет гласа "за", предаде БТА. Поводът за отстраняването му стана скандалният случай с нападението над 18-годишната Дебора Михайлова.

В началото на август изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска и получи оставката на прокурор Георги Видев като заместник административен ръководител на Окръжна прокуратура-Стара Загора,.

На среща в Съдебната палата в София с ръководството на Окръжна прокуратура-Стара Загора главният прокурор изрази остро възмущение от сериозните пропуски, допуснати в работата на прокурор Видев при определянето на мярката за процесуална принуда спрямо обвиняемия Георги Георгиев в съдебно заседание на Окръжен съд-Стара Загора на 5 юли 2023 г.

От протокола от заседанието, на което тричленният състав взе решение да освободи задържания, стана ясно, че именно Георги Видев е обвинителят, който е поискал от съда отмяна на наложената мярка за неотклонение "задържане под стража" на обвиняемия за нападението над 18-годишната ученичка. Обвинителят се е мотивирал със събраните по делото доказателства, в частност от изготвената съдебно-медицинска експертиза.

Борислав Сарафов бе категоричен, че Видев не притежава необходимите професионални и управленски качества, за да заема поста на заместник-окръжен прокурор на Стара Загора, след което прие подадената от него оставка.

На днешното си заседание Прокурорската колегия на ВСС отстрани от длъжност за четири месеца и апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров Станков.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред