Новини от област Стара Загора и България

Фенове на „Берое“ търсят спешно прякор на Густаво Араголаса - от Бай Гуси до Хер Густав

2233 09/08/2023 16:48 Спорт Стара Загора
Фенове на  Берое  търсят спешно прякор на Густаво Араголаса - от Бай Гуси до Хер Густав
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Футболните запалянковци в Стара Загора се мъчат да измислят галено име на старши треньора си, за да скандират по-лесно името му

Напрегната дискусия „Как да наричаме новия треньор на „Берое“? разпали във фейсбук спортният журналист със старозагорско потекло и заклет бероец Станил Йотов. Той призова феновете да намерят симпатичен прякор или кратка форма на името на новия старши треньор на „Берое“ Густаво Араголаса, с което да го подкрепят по стадионите. Сега мнозина гузно пелтечат името му и го наричат ту Ар’голаса, ту АраНголаса, ту Арангароса, изпитвайки мъчителни артикулационни крампи при всеки опит да го произнесат правилно. Камо ли да го направят хорово.

Идеята за кратко име на треньора хрумнала на Йотов след третата победа на зелено-белите срещу „Крумовград“. Забелязал, че въпреки доброто представяне на отбора заслугите на новия треньор някак остават незаслужено неглижирани.

Ето какво написа Станил Йотов във фейсбук групата "Берое":

„Приятели, три победи на Берое изгледах от началото на сезона, постигнати с умна, хитра и майсторска игра. На всички отборът ни харесва в този му вид. Основната заслуга за това е на новия ни треньор Густаво Араголаса. Но след нито една от трите победи не чух никой да скандира името му, а човекът заслужава. Вероятната причина е, че името му е много дълго и не знаем как да му викаме на умалително. Знаете ли дали има някакво кратко название, примерно в испанския на "Франсиско" му викат "Пако", щото е тъпо да го неглижираме така човека. Доколкото разбирам, в понеделник след мача е минал по центъра, седнал с привърженици на „Берое“ в „Дръмса“ заедно с помощника си по кондиционната, разговарял с тях, абе народен човек... Ако няма други идеи или няма съкратено название, предлагам да го наричаме АРГО, съкратено от фамилията му, на името на кораба с аргонавтите от древногръцката митология, тръгнали да се бият в Колхида за Златното руно. Или агитката, ако има някакви други идеи...“.

И предложенията не закъсняха. Stefan Traykoff веднага контрира с репликата „Е, бат Стан, ти го кръсти още след първия мач - бай Гуси!“. Авторът на идеята Йотов обаче е категоричен, че прякорът трябва да звучи сериозно.

Журналистът от Радио Стара Загора, спортен коментатор експерт по георграфия Чавдар Златев предложи следното: Хер Густав. Провинция Пататония. 12 млн.немци в Бразилия и още толкова в Чили, Аржентина и Парагвай....“. Емил Павлов пък предложи при гол или победа по стадионите да скандираме Хосе – "Хо-се! Хо-се! Хо-се! Лесно както за помнене, така и за произнасяне."

Трети пък предлагат прекорът на Густаво да е Густо - "Гус-то! Гус-то!", обаче други веднага го отхвърлиха, защото звучало като име на пловдивска майна.

Всички фенове виждат особено значение във факта, че в името на новия треньор е вплетен най-важният футболен термин - гол - АраГОЛаса. Затова са единодушни, че е много важно бъдещият кратък прякор също да звучи голаджийски, защото тази особеност на фамилията на Густаво може би носи късмет на беройци.

Красимир Стойчев пък предложи феновете да питат помощниците му как се обръщат към него приятелски. Dimitar Mishonov добави: "Имам един приятел от Facebook, българин който живее в Буенос Айрес. Пратих му това,което е написал Stanil Yotov. Питах го как да наричаме сеньор Араголаса. Като ми отговори ще ви пиша".

А Живко Желев написа „Поздравления за смисленото предложение! Жалко, че малко от феновете имат идеи и мислят градивно. А още по-жалко, че трудно ги чува някой. А може да се постигне доста, ако хората се вслушват повече в другите. В конкретния случай с нашия „Берое“ могат да се почерпят и да се случат много идеи без средства или с минимални такива в името на отбора и сплотяването на публиката“.

Дискусията още е актуална и върви по фейса. Ако и вие имате идеи, помагайте, че следващите победи на „Берое“ чукат по вратите на противниковите отбори.

 

Коментари към новината

Още новини от Спорт