Новини от област Стара Загора и България

Земеделските стопани, които отглеждат слънчоглед, кандидатстват от днес за подпомагане

7961 09/08/2023 11:47 Агро Земеделие
Земеделските стопани, които отглеждат слънчоглед, кандидатстват от днес за подпомагане
Divident.€U Divident.€U

От 9 до 22 август 2023 г. земеделските стопани могат да кандидатстват за подпомагане по схема за спешна финансова помощ на земеделски стопани, отглеждащи слънчоглед. Приемът е определен със заповед на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).
Подпомагане могат да получат земеделски стопани, които са физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани за 2022 г. и 2023 г. и площите им със слънчоглед са били допустими за подпомагане за Кампания 2022 г. по схемата на единно плащане на площ.

До 30 септември 2023 г. ДФ „Земеделие“ ще изплати финансовата подкрепа на допустимите кандидати след извършване на всички административни проверки. Документи за подпомагане ще се приемат в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“, отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане“ (ОПСМП) по постоянен адрес на физическото лице или по адрес на управление на едноличния търговец или юридическото лице.

“Тази помощ е в размер на 32 млн. лв. и е отпусната за петте държави, които бяхме пострадали от украинския внос. Всички стопани, които са имали площи от слънчоглед миналата година, могат да кандидатстват до 22 август”, каза Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и съветник в Министерството на земеделието и храните.
По думите му тези средства няма да бъдат достатъчни, за да се покрият щетите.
“Ние имаме 690 хил. тона стара реколта по складовете, сиатуацията не се е стабилизирала. При очакваната нова реколта, която се предполага, че ще е 2,2 млн. тона, ние реално имаме слънчоглед за още една цяла година за потреблението на преработвателните фабрики”, допълни Проданов.

Коментари към новината

Още новини от Агро