Новини от област Стара Загора и България

Премиерът: Териториалните планове трябва да бъдат приети от ЕК до края на годината

Премиерът: Териториалните планове трябва да бъдат приети от  ЕК до края на годината
Divident.€U Divident.€U

До края на годината се очаква териториалните планове да бъдат приети, за да може да се стартират дейностите и да започнат инвестициите. Плановете предвиждат редица мерки, свързани не просто със запазване на работни места, а с развитие на регионите по съвременен, технологичен и икономически начин. Това каза в анонса си преди заседанието на Министерския съвет премиерът акад. Николай Денков.

Правителството ще разгледа плановете за териториално развитие на въглищните централи на територията на Стара Загора, Перник и Кюстендил. Предвидени са над 2 млрд. лв. инвестиране на европейски средства за развитието на въглищните централи, но и защото засягат съдбите на много хора.

Тези планове ще бъдат обсъдени със социалните партньори, за да могат да се чуят всички предложения, ако е необходимо да бъдат попълнени и да бъдат изпратени в Европейската комисия за обсъждане до края на годината.

Двете министерства - на енергетиката и на регионалното развитие трябва да работят в тясно сътрудничество с Министерство на икономиката, Министерство на иновациите, с Министерство на образованието и с Министерство на труда и социалната политика, за да може да хората да бъдат подпомогнати в тяхната квалификация, където е необходимо допълнителна квалификация, да се адаптира образователната система, така че да могат да се реализират по най-добрият възможен начин, каза Денков.

Премиерът съобщи, че е предвидено да се развият съвременни технологии, свързани с производството, разпределението и използването на зелен водород, използване на енергия от нови енергийни източници, които да допълват въглищните централи, производство на батерии, производство на нови технологии.
"Трябва да се съчетаят европейските инвестиции с частните, за да може регионите да се превърнат в икономическото сърце на България. Това е възможно, стига да се свърши възможната, но и тежката работа", подчерта акад. Денков.

Коментари към новината

Още новини от Икономика