Новини от област Стара Загора и България

Втори протест в Стара Загора поиска ясни мерки и твърди действия срещу насилниците (ВИДЕО)

Divident.€U Divident.€U

За втори път днес стотици старозагорци се събраха на протест пред Съдебната палата с искане за справедливост срещу насилниците, но не само тези на Дебора Михайлова, а и за много други случаи, които в годините са били неглижирани, бавени в съдебни процедури Говори Красимир Михайлов - бащата на Дебораили получили присъди, които стоят далеч от общественото разбиране за справедливост.

Пред насъбралото се множество отново се изправиха родителите на Дебора Михайлова – нарязаното момиче с макетен нож и обръсната глава, в чиято подкрепа на 31 юли в цялата страна невиждано много българи излязоха на протестни шествия.

Майката Ивелина Михайлова призна, че дъщеря ѝ Дебора в момента отново е в тежко психическо състояние, след като предишния ден за пореден път е трябвало да дава показания, да се съблича за извършване на експертизи и други следствени действия.

„Вчера Деби изживя отново един много труден ден – лекари, кабинети, събличане, обличане, което за нея е особено мъчително. Прибра се изтощена и заспа. Когато си почина, поиска да благодари на всички хора и направи този кратък видеозапис. Но аз в лицето ѝ на този запис видях един празен поглед. Защото раните от ножа един ден ще зараснат, но тези в нея никога. Затова се обръщам към всички вас – да спрем насилието!“, призова майката на Дебора.

„Ние сме тук главно за справедливост, която да донесе наказание както за виновника за насилието над Дебора, така и за хората, които, ако са допуснали волна или неволна грешка, също да си получат наказанието. Само такава справедливост ще направи така, че жертвите на насилие да не се страхуват.“, каза бащата на Дебора – Красимир.

Организаторите на протеста са решили периодично да дават думата на различни хора, които са се свързали с тях след големия протест на 31 юли като потърпевши от съдебно-медицински експертизи или от съдебни решения.

Пред протестиращите се изправиха и опечалените родители на Живко Пеев, който преди 4 години е пребит пред зоната за бързо хранене на централния пазар в Стара Загора. Въпреки смъртния изход от побоя, извършителят в момента изтърпява само 2-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок. Родителите се надяват на по-строга присъда от Апелативния съд в Пловдив. Изказаха се и други родители, чиито деца или близки са били засегнати от насилие, но по думите им не са получили справедливост.

„Това е протест не за Дебора, а за всеки един човек, който е бил обект на насилие. Видя се колко много случаи нови излязоха, както и стари, и се видя, че системата отново не си е свършила работа“, каза Моника Маринова, приятел на семейството на Дебора.

„Трябваше ли цялото това безумие да се случи с Дебора, за да прелее капката? Докато самите ние не започнем да даваме сигнали за нетърпимост към подобни случаи, нищо в държавата няма да се промени“, посочи тя.

Маринова изтъкна признанието на юристи че законодателството ни няма единен стандарт за съдебна медицина, което прави определенията за лека, средна и тежка повреда разтегливи понятия. „Вчера в Министерство на правосъдието са обсъждали приемането на такива стандарти, но се оказа, че ще работят по проект отпреди 5 години, който очевидно вече е остарял“, посочи тя.

Утре в Окръжен съд - Стара Загора ще се гледа обжалваната от обвинения Георги Георгиев постоянна мярка „задържане под стража“, която беше постановена от Районния съд в града заради отправени към Дебора Михайлова заплахи за убийство.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред