Новини от област Стара Загора и България

Научно откритие за неутрализиране на въглеродeн диоксид чака 2 години реализация в България

Научно откритие за неутрализиране на въглеродeн диоксид чака 2 години реализация в България
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Действаща инсталация за улавяне и неутрализиране на въглеродните емисии, патентована от учения проф. Жеко Ганев от Стара Загора, дава възможност за разрешаване на проблема със скъпите квоти, които плаща "ТЕЦ Марица изток 2" за производството на електроенергия от въглища. Инсталацията е разработена още през 2018 г. и са направени редица демонстрации с уверение на това, че работи ефективно, но досега действия по внедряването и в централата не са предприети.

През 2021 г. възможностите на инсталацията бяха представени на съвместна пресконференция от проф. Ганев и кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Идейният проект на известния учен и изследовател на електрофизичните процеси проф. Жеко Ганев тогава срещна подкрепата и на тогавашния председател на БЕХ Валентин Николов. Дори има изградена специална площадка в ТЕЦ "Марица изток 2", за да се тества инсталацията. До този момент обаче това не е направено.

Към откритието проявяват интерес други много други държави. Подобни съоръжения по проект на проф. Жеко Ганев вече са реализирани в и работят в Унгария и във Франция, близо до Париж.
Демонстративната инсталация се намира в базата на фирма „ЕлфиТех“ в близкото до Стара Загора село Подслон. Тя е в умален мащаб, но ако се изгради подобно съоръжение на територията на ТЕЦ 2, то ще бъде с височина 34 метра.

Идеята на проф. Жеко Ганев е без да се променя каквото и да било по технологичния процес на топлоцентралата, инсталацията на „ЕлфиТех“ да улавя отделения въглероден диоксид и да го трансформира до въглероден окис, който, попадайки в специален зеолитен катализатор, се метанизира чрез водород.

Така при трансформацията на въглеродния диоксид могат да се получават различни полезни продукти - метан, карбамид или "зелен" амоняк.

„Цялата технология е отработена, има протоколи от международни лаборатории, които потвърждават ефективността ѝ“, казва проф. Ганев. Подобна технология работи в 3 въглищни централи на територията на САЩ. При тях обаче въглеродният диоксид след хващането се втечнява. Там получават от него висококачествен облицовъчен камък.

Проф. Ганев има съгласието на ръководството на ТЕЦ Марица Изток 2" за изграждане на въпросната инсталация, но резолюция от предишния министър на енергетиката така и не дошла.

Коментари към новината

Още новини от Икономика