Новини от област Стара Загора и България

Старозагорецът Йоан Михайлов покори и Азия оупън по математика

Старозагорецът Йоан Михайлов покори и Азия оупън по математика
Любомир ЛЮБЕНОВ Любомир ЛЮБЕНОВ

След диамантеното отличие във Фукуока 2019, среброто в Сеул 2023, Йоан Михайлов е и звезда на Азия оупън в Куала Лумпур. Българските участници спечелиха 2 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медали на престижното състезание, което се състоя вчера, 6 август, в University of Malaya в Куала Лумпур.

За столицата на Малайзия отпътуваха 4 българчета – Радослав Балкански и Йоан Михайлов от Стара Загора, Марая Паскалева от Пловдив и Даниел Коловски от Мездра. Всички те получиха право за участие във финала след проведена квалификация в края на април в гр. Стара Загора.

В Куала Лумпур се проведоха две състезания WMGO – световни математически игри и Азия оупън по математика. Във финала на AIMO сребърни медалисти са Йоан Михайлов и Радослав Балкански, и двамата от Стара Загора, и Даниел Коловски от Мездра.

Във финала на WMGO – световни математически игри българчетата спечелиха 2 златни медала - Радослав Балкански от Стара Загора и Даниел Коловски от Мездра, и 2 бронзови медала - Марая Паскалева от Пловдив и Йоан Михайлов от Стара Загора.

Българската звезда на финала, с най-много решени задачи, е седмокласникът от ППМГ „Гео Милев“ в гр. Стара Загора Йоан Михайлов. На 8 август 2023 г. в Sinchoiwah Restaurant ще бъде церемонията по награждаването на победителите в състезанията.

Историята на българското участие в AIMO започва от 2014 г. , когато състезанието бе в Чънду (Китай). Следващите участия бяха през 2016 г. – в Хонг Конг, през 2017 г. – в Банкок и през 2018 г. в Куала Лумпур.

Имаме и двама шампиони – това са Мирослав Маринов от Пловдив, шампион на Азия от 2014 г. и Теодор Танков от Стара Загора, шампион на Азия за 2017 г. Следващото състезание за българските математици е финалът на състезанието „Математическа дъга“, планирано за 22 септември, във фондация „Миню Балкански“ в с. Оряховица.

Коментари към новината

Още новини от Образование