Новини от област Стара Загора и България

На първо четене: НС прие промените в ЗЗДН, терминът „интимна връзка“ влезе в законодателството

466 07/08/2023 13:22 Общество България
На първо четене: НС прие промените в ЗЗДН, терминът  интимна връзка  влезе в законодателството
Divident.€U Divident.€U

След над 2 часа дебати, с 144 гласа "за" парламентът прие на първо четене промените в Закона за защита от домашно насилие. С тях "интимната връзка" се приравнява към брачното партньорство и съжителството без брак, а жертвите получават същите възможности за закрила.

Законопроектът беше подкрепен от три парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 58 депутати от БСП, "Възраждане" и независимият Радостин Василев гласуваха против, а 8 от ИТН се въздържаха.
Един представител на ГЕРБ-СДС също гласува с "въздържал се".

Със законодателните промени се разширява кръга на лицата, които могат да търсят бърза и ефективна защита срещу насилие.
Така лицата, които са или са били в интимна връзка, независимо дали споделят едно домакинство, също да могат да търсят защита, като фокусът е върху предоставянето на защита срещу насилие, когато са налице интимни взаимоотношения.
По време на дебатите предшествали приемането на промените "Възраждане", БСП и ИТН се обявиха против предложените промени и дори заподозряха търсене на политическа изгода. Вносителите за промените - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС от своя страна защитиха своите предложения.

Сутринта плакати с надпис "Нито една повече" посрещнаха депутатите на северния вход на Народното събрание. Заради зачестилите случаи на домашно насилие, граждански активисти за пореден път се събраха с настояване за спешни законови промени, предаде БНР.
"Днес е денят, в който политиците могат да докажат, че искат не само на думи да спрат насилието", заявиха активистите, организирали акцията.

"Ние ще проследим дали ще гласуват и ще настояваме да гласуват, тъй като промяната за вкарване на дефиницията "интимна връзка" е изключително важна. Жени като Дебора в момента не могат да потърсят закрила от този закон за домашното насилие, тъй като не е била в брак със своя насилник и не е била във фактическо съжителство с него. Нека първо днес гласуват на първо и след това на второ четене тези промени, за да може след това да продължим с останалите промени, като например вкарване на дефиниции в Наказателния кодекс за полово насилие - така нареченият "джендърбейсд вайлънс", за престъпление от омраза, прекратяване на системността на домашното насилие", допълниха още те.

Протестиращите настояха още и за отваряне на кризисни центрове за пострадали от насилие във всяка една област на страната, Националният съвет за превенция и защита от домашното насилие, обещан в закона, да започне да работи в кратки срокове, въвеждане на задължителни часове по сексуално образование в училищата, което да е превантивна мярка срещу сексуалния тормоз.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество