Новини от област Стара Загора и България

Трудна година за зърнопроизводителите в Старозагорски регион

3881 04/08/2023 10:50 Агро Земеделие
Трудна година за зърнопроизводителите в Старозагорски регион
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Средният добив на пшеница се движи между 550 - 650 кг/дка

Трудна ще бъде годината за зърнопроизводителите от Старозагорски регион, както и в цялата страна. От една страна добивите на пшеница и ечемик са нормални, но от друга страна ниската цена на зърното не може да покрие разходите за тор, семена и всичко останало. „От 25 години съм в този бизнес, това е най-трудната ми година“, казва Георги Калинчев – един от големите зърнопроизводители в регион Стара Загора, председател на ЗПК „Единство“ и активен член в Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Повечето от колегите му са купили торове на цена от 1500 лв. /тон, а някои дори и за 2000 лв. /тон.

Цената на пшеницата се срина, сега е 36-37 кг. /кг. Има и залежало зърно по хамбарите. Няма никакво търсене на ечемика, а максималната му цена е 29 -30 ст,/кг, обяснява зърнопроизводителят.
Калинчев определя като средна по добиви настоящата година. Добивите на пшеница в Старозагорско се движат между 550 -650 кг /дка. Най-ниски са те в Чирпан, тъй като там, както и в други общини е имало заболяване по пшеницата – кореново гниене. „Заболяването се дължи на това, че не може вече да палим стърнища и болестите тръгват по пшеницата. Друга причина е, че не можем да спазим този сеитбооборот, който е бил преди години. Отглеждат се монокултури – пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица, рапица“, обяснява Калинчев.

Не е добра ситуацията и със слънчогледа. Там жътвата тепърва започва, но се очакват ниски добиви и масленост заради големите жеги. Слънчогледът масово изгаря заради жегата и липсата на влага, казват зърнопроизводителите.
Георги Калинчев отглежда 4 култури, а ЗПК „Единство“ се намира в Радневския край.

Пшеницата му е на площ от 5700 дка, като тази година средният добив е 650 кг/дка. Добивът от ечемика в стопанството му е малко по-висок и достига 670 кг./дка, а отглежданите площи са 1700 дка. Зърнопроизводителят е решил, че от следващата година няма да отглежда повече рапица, тъй като няма търсене. Добивът от рапица в ЗПК „Единство“ тази година е 260 кг/ дка. В стопанството отглеждат и кориандър , като добивът тази година е 180 кг/дка.
Друг проблем е залежалото зърно в складовете. Тази година може би ще се наложи продажбата на слънчогледа да става направо от площадките, обяснява председателят на стопанството.

 

Коментари към новината

Още новини от Агро