Новини от област Стара Загора и България

Чирпан удостои eмблематичен журналист и общественик със званието "Почетен гражданин"

3252 03/08/2023 19:00 Общество България
Чирпан удостои eмблематичен журналист и общественик със званието Почетен гражданин
Divident.€U Divident.€U
Общинският съвет на Чирпан реши да удостои журналистът Ангел Колев със званието "Почетен гражданин". Той е една от емблематичните личности на чирпанския край.
Ангел Колев"Неговата енергична деятелност, неуморимото му желание да популяризира всичко добро, което се случва в нашия регион, вътрешната му потребност да служи на своите съграждани с конкретни идеи и дела са всеизвестни и доказани. От младежките си години, когато трайно се установява в нашия град - до днес, неговата общественополезна дейност е с широк обхват и със значими постижения" - пише 9-членнен Инициативен комитет до местния парламент. В предложението за удостояване те посочват безспорните му заслуги за битието на град Чирпан:
▪️Главен редактор и ръководител на редакционния екип на единствения за Община Чирпан и Община Братя Даскалови регионален вестник - „Чирпански новини“, на страниците на който вече 29 години намират място най-значимите събития от обществено-политическия, културно-просветния, спортно-туристическия живот на двете общини. Благодарение на неуморната работа на г-н Ангел Колев вестник „Чирпански новини“ се утвърждава като модерно печатно издание, което не само осведомява жителите на Община Чирпан и Община Братя Даскалови за новостите в настоящето, но и им дава възможност да изразяват гражданската си позиция и отношението си по различни наболели въпроси, развлича със забавни материали, задоволява литературните потребности чрез публикуване на поетически и белетристични текстове от местни автори.
▪️Създател и администратор на страница „Чирпански новини“ във фейсбук, която своевременно информира за актуалните събития в региона чрез обективно поднесени текстове и богат снимков материал. Страницата има значителен брой последователи, а потребителите я оценяват високо като успешен електронен медиен продукт.
▪️Като учител в СУ „П. К. Яворов“ гр. Чирпан на 24 май 2020 г. бива удостоен от Община Чирпан със званието „Учител на годината“ за изключителен и дългогодишен принос в просветното дело. В учителската си практика успешно мотивира учениците си да се занимават със словесно творчество, много от тях са с награди от рецитаторски и литературни конкурси, а някои и в професионалния си път се посвещават на литературата и журналистиката.
▪️Основател и преподавател на клуб „Млад журналист“, в който увлича средношколци от всички училища в град Чирпан, които получават от него ценни теоретични и практически знания за общуването в медийната сфера, за различните средства за масова комуникация, за спецификата на журналистическата професия. Създател и ръководител на ученически редакционен екип, който вече 18 години издава ученически вестник „Свободен ч@с“ – печатно и електронно издание.
▪️Един от най-активните членове на Туристическо дружество „Средногорец“ гр. Чирпан. Секретар на Дружеството от 2011 г. до днес. Организатор, водач и ръководител на многобройни пешеходни и екскурзионни прояви от календарния план на Дружеството. Туристически деятел с над 40-годишна практика в пешеходния туризъм. Като такъв е редовен сътрудник и дописник към вестник „Ехо“ – издание на Българския туристически съюз.
▪️Популяризатор на туристическата дейност сред младите хора. Основен инициатор за възстановяване дейността на Юношески туристически клуб „Самодивец“ гр. Чирпан, чиято дейност е ориентирана основно към пешеходния туризъм и посещение на забележителностите от 100-те НТО. Ръководител на клуба до 2014 г. Като такъв възобновява, организира, ръководи участието на чирпанските ученици в 3 национални прояви - в националните тържества на Шипка на 3-ти март, в Националния преглед на туристическите умения и сръчности на язовир Копринка и в националния поход „По стъпките на Ботевата чета "Козлодуй - Околчица".
Ангел Колев е роден на 2 август 1955 г. в гр.Чирпан, семеен е, има дъщеря. Завършил е средното си образование в гр. Казанлък. Висшето - българска филология, в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работил е като учител по БЕЛ в СПТУ „Найден Стоянов“ в Чирпан, после директор на ОУ в с. Винарово, учител по БЕЛ в СУ „П. К. Яворов“ гр.Чирпан.
Като общественик е бил председател на Клуба на младия учител, главен редактор на в-к „Чирпански новини“. С публицистика се занимава от над 30 години. Негови статии са печатани в регионални и национални медии. Сред най-популярните му публистични творби са 
"Спомен за поета Димитър Данаилов-Моряка", "За истинския и за чирпанския Гунди", "Фрагментарни спомени от познанството ми с Ганка Найденова-Стоилова", "6-ти септември 2016 г. в Чирпан".
Автор е на прозаичните книги "Коледен спомен", "Спомен за дядо".
Ангел Колев е сред ярките литературни критици: "Мъжките разкази на Тотьо Нерезов", "Разказите на Тотьо Нерезов - съчици върху огнището на спомена", "Автентичните герои и разкази на Тотю Нерезов", "Разказите на Атанас Тонев - палитра от човешки пъзели".
Коресподнет на в-к „Ехо“, дългогодишен секретар на Туристическо дружество „Средногорец“ гр.Чирпан, инициатор за създаване на „Юношески туристически клуб „Самодивец“ гр.Чирпан, удостоен от Община Чирпан със званието „Учител на годината“ за 2020 г., Създател и администратор на страница „Чирпански новини“.
Ето и членовете на Инициативния комитет, подготвил предложението:
Д-р Анелия Брезелиева – председател на „Ротари клуб – Чирпан“
Васил Савов – председател на Клуба на пенсионерите „Вяра, надежда, любов“ гр. Чирпан
Вълко Димитров – мениджър на Банка „ДСК“ АД – клон Чирпан
адв. Георги Жеков - председател на Туристическо дружество "Средногорец" гр. Чирпан
Делиана Начева - уредник в Къща-музей „Пейо К. Яворов“ гр. Чирпан
Дора Петрова - учител по БЕЛ, член на екипа на в-к „Чирпански новини“
Милка Енева - началник отдел „Закрила на детето при ДСП Чирпан"
Нина Маринова - председател на Народно читалище „Димитър Данаилов – 2013“ гр. Чирпан
Паньо Христов - председател на ЗК "Съгласие" с. Зетьово

Коментари към новината

Още новини от Общество