Новини от област Стара Загора и България

На първо четене в парламентарната правна комисия

Депутатите гласуваха домашното насилие да се наказва и при "интимна връзка"

451 03/08/2023 15:12 Общество България
Депутатите гласуваха домашното насилие да се наказва и при интимна връзка
Divident.€U Divident.€U

Народните представители гласуваха с 12 гласа "За", 6 гласа "въздържали се".

Депутатите от Комисията по правни въпроси в Народното събрание приеха на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Вносители на законопроекта са Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и група народни представители, съобщи News.bg.

В законопроекта се предвижда домашното насилие да се наказва и при "интимна връзка". Определението за "интимна връзка", записано в законопроекта е следното: доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като физическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения. Целта е да се даде още по-голяма защита на по-голям кръг лица.

Депутатът от парламентарната група на ПП/ДБ Надежда Йорданова представи законопроекта и призова да не се търси чудовище там, където няма такова.

Депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Гроздан Караджов заяви, че нито един професионалист не вярва, че една такава дефиниция за интимна връзка ще свърши работа на съда и ще опази жертвата. Или ще трябва да има втора дефиниция за фактическо съпружеско съжителство или се оставя глуха, правна норма, която се превръща в пиар, изтъкна Караджов. Каквато и дефиниция да се запише, щяло да се изпусне някого и ще започна да се злоупотребява. Трябва или изцяло да се откажем от дефиниция за "интимна връзка", или ще произведем халосен изстрел. Трябва да отидем на механизъм, който да установява състояние на интимна връзка или интимно отношение, коментира депутатът.

Мая Димитрова от БСП заяви, че "фактическото съпружеско съжителство" не трябва да отпада от Закона за домашното насилие. Дефиницията интимна връзка няма да постигне желания превантивен ефект и ще бъде неработеща, посочи тя.

Правосъдният министър Атанас Славов добави, че Министерство на правосъдието подкрепя направената законодателна инициатива домашното насилие да се наказва и при интимна връзка. Той настоя да се обсъди дали дефиницията фактическо съпружеско съжителство да остане, а към него да се добави понятието "интимна връзка".

По-рано комисията прие на първо четене и промени в Наказателния кодекс за по-тежки наказания за средна и лека телесна повреда.

Коментари към новината

Още новини от Общество