Новини от област Стара Загора и България

Откриха паметна плоча на основоположника на музейното дело в новозагорския край Никола Койчев

1041 01/08/2023 14:51 Общество България
Откриха паметна плоча на основоположника на музейното дело в новозагорския край  Никола Койчев
Divident.€U Divident.€U

Нова Загора отбеляза 137 години от раждането на Никола Койчев с откриване на паметна плоча на негово име. По този повод пред основания от него Исторически музей се събраха признателни граждани.
Сред тях бяха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, председателят на Общински съвет Нова Загора Нейчо Минчев, заместник-кметът Нина Генчева, Генчо Димитров - директор на Исторически музей Нова Загора, общински съветници, кметове на населени места, директори на училища, граждани.

Радка Енчева от Пенсионерски клуб „Златна есен“ разказа за възникването на идеята за поставяне на паметната плоча. Нейни вдъхновители са членовете на клуба.
Директорът на Исторически музей в Нова Загора Генчо Димитров върна спомена за великия новозагорец - Никола Стефанов Койчев с вдъхновяващ разказ за богатата му биография. Историк и археолог. Учител, активен член на археологическото дружество „Загорие“. Основател, пръв уредник и директор на Исторически музей - Нова Загора. Построяването на красивата сграда на музея – една от първите от рода си в страната, е неговата сбъдната мечта.

Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева се обърна към присъстващите:
„Винаги съм вярвала, че каузи, които ни събират, независимо от различията, които имаме, са най-добрите, най-ценните, най-значимите и остават винаги в историята. И точно изграждането на една такава плоча е такава кауза.“ Тя изказа благодарност на всички общински съветници, подкрепили предложението на Пенсионерския клуб, на младия екип на Историческия музей, на фирмата изпълнител и всички, които активно са се включили не само в даването на идеята, но и в реализирането й.

„Новозагорци ще имаме и други поводи да бъдем заедно и те ще бъдат повече от тези, които ни разделят, допълни тя. Убедена съм, че ако мислим наистина в една посока, да забравяме разликите, нещата ще ни се случват по-добрe. Виждам колко е силна емоцията на голяма част от хората и мисля, че това е посоката, която трябва да следваме.“

Кметът Галя Захариева, директорът на Историческия музей Генчо Димитров и Елиана Кърпачева-Димова – дъщеря на инициаторката Йорданка Кърпачева откриха паметната плоча на Никола Койчев.
На страниците на разтворената монументална книга пред аристократичната сграда на музея от днес може да се прочете: „Никола Койчев, 1.08.1886 – 3.03.1960. Пламенен изследовател на историческото минало и основоположник на музейното дело в нозовагорския край. Ръководител на едни от първите археологически проучвания в града и селата от околията, създател и пръв директор на Исторически музей в гр. Нова Загора.“

Архиерейският наместник Иван Стоянов отслужи панихида за Никола Койчев.
Първият венец беше поднесен от кмета на Община Нова Загора Галя Захариева и председателя на Общинския съвет Нейчо Минчев. С полагането на цветя, новозагорци отдадоха своята почит към родения преди 137 години и записал името си в историята Никола Койчев.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество