Новини от област Стара Загора и България

Сарафов поиска и получи оставката на зам.-окръжния прокурор на Стара Загора Георги Видев

Сарафов поиска и получи оставката на зам.-окръжния прокурор на Стара Загора Георги Видев
Divident.€U Divident.€U

Изпълняващият функциите главен прокурор на РБългария Борислав Сарафов поиска и получи оставката на Георги Видев - заместник окръжния прокурор на Стара Загора. Именно прокурор Видев се е явил на делото в Окръжния съд, на което е пледирал по-лека мярка за Георги Николаев.
Сарафов изрази остро възмущение от сериозните пропуски, допуснати в работата на прокурор Видев при определянето на мярката за процесуална принуда спрямо обвиняемия Георги Николаев Георгиев в съдебното заседание на Окръжния съд в Стара Загора на 5 юли.
По думите на Сарафов Георги Видев не притежава необходимите професионални и управленски качества, за да заема поста на зам.-окръжен прокурор на Стара Загора.

Екип от прокурори от ВКП ще проверява работа на Видев, както и на прокурорката от районната прокуратура Десислава Първанова, която е първият наблюдаващ прокурор по разследването за обезобразеното 18-годишно момиче.
Две съдебни поризводства се водят до момента спрямо обвиняемия – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство.
Борислав Сарафов очаква от ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора да създаде организация и условия за пълно и задълбочено разследване на случая, както и за приключването му в кратки срокове с цел осигуряване на справедливост.
При необходимост, в хода на разследването, прокурори от ВКП са в готовност да окажат незабавна методическа помощ за срочно приключване на разследването с оглед внасяне на обвинителен акт спрямо извършителя на тежките криминални деяния, като се отчетат и утежняващите вината обстоятелства – наложените предходни наказания спрямо обвиняемия, тежестта и обществената опасност на извършеното.

В същото време Съюзът на съдиите в България излезе с позиция по повод случая с нараненото с макетно ножче 18-годишно момиче от Стара Загора и отношението към съдебния състав от Окръжния съд.
В нея се посочва, че отношението към съдебния състав от Окръжен съд Стара Загора и най-вече към съдията докладчик, представлява "наш общностен провал".
„На съдиите, защото очевидно не сме били достатъчно ефикасни да отстояваме ценностите на правосъдието, така че да заслужим доверието да бъдем чути спокойно. На политическите власти, защото не са провели достатъчно убедителни политики, които да разясняват защо е вредно съдът да се обяснява извън делото (има множество международни стандарти в тази насока). На всички нас, защото позволихме призиви за линч на съдията, разпространяване на нейни лични снимки”, се казва още в позиция на Съюза на съдиите.


"Във връзка с публично разпространената информация за наказателно производство, свързано с упражнено физическо насилие над млада жена и разразилите се дискусии по отношение на правилността на съдебния акт на Окръжен съд Стара Загора, с който е отменена мярката за неотклонение на обвиняемия, си позволяваме да внесем някои разяснения по фактите и правото, защото единствено задълбочаването на знанието за правните средства за защита и функционирането на съдебната власт може да успокои обяснимата обществена тревожност и възмущение, като същевременно бъде ясен знак към всеки пострадал от престъпление, че държавата разполага с власт и инструментариум да го защити адекватно", се казва в позицията.

Ето какво написаха още от Съюза на съдиите:

"Същевременно само повишаването на информираността и укрепването на правната култура би осигурило и цивилизован справедлив процес на всеки обвинен в извършване на престъпление. Насилието над всеки човек е правно и човешки нетърпимо. Всеки пострадал разполага с правни средства за защита, а всеки насилник носи юридическа отговорност.

Видът на отговорността и неговата тежест зависят от тежестта, и обществената опасност на извършеното. От друга страна, обективната и професионално насочена обществена осведоменост е и адекватната основа, върху която гражданите могат да обсъждат съдебните актове, а органите на съдебна власт, в случайна необходимост – да предприемат съответните действия за задълбочаване на професионалните дебати по определени теми и за собственото си професионално развитие.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред