Новини от област Стара Загора и България

Хиляди поискаха справедливост и оставка пред Съдебната палата в Стара Загора (ВИДЕО)

Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Невиждано много хора изпълниха докрай пространството пред Съдебаната палата в Стара Загора в знак на протест срещу начина, по който се води съдебното дело за нарязаното с макетен нож 18-годишно момиче. Няколко хиляди души поискаха залпово оставките на прокурори и съдии, които са определили нараняванията по жертвата като „лека телесна повреда“, в следствие на което в продължение на близо месец делото е било от частен характер, а посоченият от жертвата извършител – 26-годишният Георги Георгиев, е бил пуснат под домашен арест.

Ели ВенковаПротестът беше организиран от една млада старозагорка – Ели Венкова, която застана пред хиляди протестиращи, за да изрази подкрепата си към семейството на пострадалото момиче. И получи тяхната подкрепа. Сред протестиращите беше и кметът на Стара Загора Живко Тодоров като гражданин, който изрази пълната си подкрепа към исканията на организаторите на събитието.

„Ние не сме зависими от нито една партия, нашето събитие е чисто и няма да бъде опетнено от никого. Явно всички усетихме, че вече е време за промяна и тя ще започне от днес. Това е само началото, нашите искания са конкретно за това дело, то да бъде разгледано адекватно от човешка гледна точка. Има закони, но за всички е ясно, че много от тях са остарени. Явно тези съдии трябва да се сменят, за да се постави адекватна присъда на някой, който не може да функционира в нашето общество. Не е годен“, каза Ели Венкова. „Не може задържаният да е имал цял месец, през който е можел да извърши още нещо. С тези наши действия няма да останат ненаказани хората, които са виновни за това. Ако това се случи на техен близък, на тяхната дъщеря, дали те също ще са съгласни той да ходи на свобода и да продължи да заплашва. Искаме нови закони, искаме промяна, която да не се случва във времето, а да се случва веднага, черно на бяло. Искаме закони, които да гарантират превенция, а не да реагират постфактум“, каза още тя.

През протестиращите се изправи и Мария Бонева, която преди 21 години беше залята с киселина, за да изрази своята подкрепа и вдъхне кураж на пострадалотоМария Бонева момиче.

„Жената и майката в българия не трябва никога да се прибере вкъщи и да завари дъщеря си заклана или залята с киселина или да бъде пребита и малтретирана“, каза Мария Бонева. „Искам хората, които боравят със събени експертизи преди всичко да бъдат хора. Аз бях изгоряла до кокал, а това момиче е заклано, затова са нужни законодателни промени. Много благодаря че виждам толкова мъже тук, които подкрепят и пазят жените си, защото българският мъж не коли жените си, идиоти като този са изключения“, каза емоционално тя.

Приятелката на пострадалото семейство Моника Маринова благодари на морето от хора, като държеше за ръцете майката на пострадалото момиче Ивелина. „Искаме Моника Мариновапублично да се обяви на колко места се скъса нишката – до действията на полицията всичко беше добре, след това нещата прекъснаха. Трябваше ли с Ивелина, майката на пострадалото момиче, да застанем в национален ефир, за да кажем какво се случва, за да решат изведнъж всички да работят експресно, бързо, няма събота, няма неделя. Очакваме справедливост – в 50 населени места в страната протестират, протестът обхваща 5 държави“.

Сили да говори пред хилядите протестиращи събра и майката на пострадалата млада жена - Ивелина, както и баща й Красимир, които благодариха на всички да подкрепата и заявиха, че тя в момента гледа на живо целия протест и е обнадеждена за справедливия изход на делото.

Мис България Ивайла Бакалова се изправи пред микрофона заедно с малката си дъщеричка. „Не искам да се прибера един ден и да намеря дъщеря си в същотоИвайла Бакалова състояние, в което това семейство е намерило своята дъщеря!“. Ивайла Бакалова се обърна към пострадалото момиче с думите: „Ако ни гледаш някъде момиче, искам да ти кажа, че не е важно как падаш, а как се изправяш. И ти ще се изправиш по-силна отвсякога!“.

Протестът продължи със шествие, което се изтегли към площада пред община Стара Загора.

Вижте във видеото пълнияj запис на всичко, което беше казано по време на протеста (28 минути).

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред