Новини от област Стара Загора и България

Бъдещето на комплекса "Марица изток"

Министър Радев в Стара Загора: Планът за възстановяване и устойчивост засега остава с хоризонт 2026 г.

Министър Радев в Стара Загора: Планът за възстановяване и устойчивост засега остава с хоризонт 2026 г.
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Засега Планът за възстановяване и устойчивост остава с хоризонт 2026 г. Това съобщи на среща в Стара Загора за бъдещето на комплекса „Марица изток“ министърът на енергетиката Румен Радев. В срещата взе участие и зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов.
Министърът на енергетиката и екипът му са имали среща с ЕК по отношение на промените, за които настоява България и решението, което взе НС за запазване дейността на въглищните централи до 2038 г. „ЕК беше категорична в решението си за запазване на поетите ангажименти на страната ни по отношение на декарбонизацията“, каза министър Радев.

Пред представители на синдикатите, директорите на предприятията в комплекса и депутати, министърът призна, че до момента България е загубила страшно много време в лутане и непризнаване на основните проблеми и необходимост от действия във връзка с поетите ангажименти по Зелената сделка.

„Прозрачната комуникация със засегнатите страни по темата за енергийния преход е ключов приоритет за екипа на министерството“, заяви министър Радев пред участниците във форума. По неговите думи, за да има успех трансформацията на комплекса „Марица изток“, трябва всички участници да са ангажирани с процеса. „Общественият разговор е задължително условие за успех по отношение на конкретните намерения в Маришкия комплекс“, каза още министър Радев.
Той акцентира пред участниците във форума, че екипът на МЕ е пряко ангажиран с разработването на Интегрирания план за развитие на комплекса “Марица Изток”.

Радев беше категоричен, че Министерството на енергетиката няма да допусне разпоредителни действия със земи в комплекса, доколкото те са един от трите основни актива на комплекса, заедно с хората и енергийната свързаност.
„До 28 август продължаваме с калкулациите по моделите, за да станат част от актуализирания Интегриран план за климат и енергетика. Идеята на Интегрирания план е да отговори на въпросите – какви генериращи мощности имаме, какъв електроенергиен баланс имаме, от там да се направят проекции за Териториалните планове и ПВУ“, каза министър Радев.

Той подчерта, че приоритетната цел на правителството е да запази най-ценния ресурс – хората от комплекса.
Вторият ценен ресурс в комплекса „Марица Изток“ е земята. Няма да позволим тя да бъде разпарчатосана, обеща министърът.

"Работещите в комплекса Марица изток очакват да чуят какво ще се случи след приключването на договора с ТЕЦ "КонтурГлобал" през февруари, следващата година, както и след приключването на договора с AES, как ще се отрази това на въгледобивното предприятие "Мини Марица-изток" и дали ще има съкращения на работни места през следващите години", обобщи кметът Живко Тодоров, по чиято покана се провежда срещата за бъдещето на комплекса.

Представители на Сдружението „За Марица Изток“ посрещнаха министъра с лозунги „Долу ръцете от Марица изток“, „Искаме работа“ и др. Те изразиха желанието си да получат адекватни отговори за бъдещето на комплекса „Марица изток“, за териториалните планове и сигурността на работните си места.
Ще защитаваме до последно бъдещето на комплекса, започваме серия от протести, каза председателят на сдружението Деян Дяков.

В рамките на месец август ще се проведе втора среща с министър Радев относно бъдещето на комплекса.  

Коментари към новината

Още новини от Икономика