Новини от област Стара Загора и България

Депутати от "Възраждане": Новият бюджет е пагубен за комплекса “Марица изток”

9091 28/07/2023 20:09 Политика Опозиция
Депутати от Възраждане: Новият бюджет е пагубен за комплекса  Марица изток”
Divident.€U Divident.€U

Старозагорските народни представители от "Възражсане" Искра Михайлова и Даниел Проданов прогнозират, че приетия днес бюджет на държавата по проект на финансовия министър Асен Василев ще постави “Мини Марица-изток” ЕАД във финансова безизходица.

Според тях решението отпреди няколко дни с пари от Българския енергиен холдинг да се попълни държавния бюджет, ще се окаже пагубно за комплекса. Даниел Проданов предполага, че решението цели по изкуствен начин да се стигне до заложения в бюджета дефицит от 3%, който евентуално ще приближи България към Еврозоната.

"Най-големият удар ще бъде понесен именно от минно-енергийния комплекс и в частност от мините, които отдавна са недофинансирани. Няма как да се очаква положителна промяна в това отношение, след като над 1,5 милиарда лева от бюджета на БЕХ и близо 500 милиона лева от фонда “Сигурност на електроенергийната система” са пренасочени към бюджета", казва Даниел Проданов.

Предложенията на "Възраждане" за отпадане на тези текстове от законопроекта за бюджета бяха отхвърлени в пленарна зала. Искра Михайлова, която е член на енергийната комисия в Народното събрание, се опасява, че инвестиционната програма на “Мини Марица-изток” ЕАД за 2023 година ще бъде орязана с над 50%, а счетоводният баланс на дружеството ще достигне критични нива.

Коментари към новината

Още новини от Политика