Новини от област Стара Загора и България

Преместиха 97 лалугера от колония край Мъглиж заради строеж на фотоволтаичен парк

10463 28/07/2023 19:23 Общество България
Преместиха 97 лалугера от колония край Мъглиж заради строеж на фотоволтаичен парк
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

97 лалугера бяха преместени от голяма колония край град Мъглиж заради предстоящото строителство на фотоволтаичен парк. Акцията беше извършена от екип на Българското дружество за защита на птиците и Института по биоразнообразие и екосистемни услуги в рамките на проект „Живот за сокола“.

Уловените лалугери са преместени в ново сигурно местообитание - пасище, собственост на БДЗП в защитена зона от мрежата Натура 2000 „Западна Странджа“. Това гарантира запазването на местообитанието на новата колония.

Преди лалугерите да бъдат преместени на предварително избраното за целта място са били издълбани дупки с подходящ размер, които да служат като временни убежища в периода на адаптация. Освобождаването на лалугерите на новото място става в малки временни клетки, които дават възможност на животните да излизат на повърхността на земята, но да останат в мястото, докато премине първоначалния стрес от преместването. Лалугерите се захранват ежедневно със зърнени култури, плодове и зеленчуци и наблюдават от експерт-биолог за да се приспособят по-лесно към новите условия.

Това е вторият опит за преместване на колонията след месец юни, когато експертите ни на терен установиха, че заради дъждовната пролет младите лалугери все още не са пораснали достатъчно и не могат да оцелеят самостоятелно. Дейностите по изграждането на соларния парк бяха забавени, за да може да се осъществи преместването месец по-късно.

Тази пролет, по време на редовен мониторинг, екип на Зелени Балкани установи стартирало разрушаване на местообитание на Европейски лалугер в района на град Мъглиж. След сигнал на БДЗП и Зелени Балкани до РИОСВ-Стара Загора и община Мъглиж е осъществена проверка и на инвеститора е направено предписание за преустановяване на строителните дейности и прилагане на смекчаващи отрицателното въздействие мерки.

Съвместно със специалистите от ИБЕИ-БАН фирмата, изграждаща фотоволтаичния парк разработи и предстои да приложи програма за намаляване на въздействието от строежа и експлоатацията на парка върху популацията на лалугера и други елементи на биологичното разнообразие. В рамките на този план се предвижда в участъкът с най-висока плътност на лалугери да бъде запазен пояс от 45 дка, който да не бъде застроен и лалугерите да продължат да обитават.

Също така фотоволтаиците ще бъдат разположени на известно отстояние едни от други, тревата между и под тях няма да бъде третирана с хербициди, а ще се разчита на изпасване от домашни животни и окосяване, за да се запази доколкото е възможно естественият характер на местообитанието.

При осъществяване на строежа на парка също ще се приложат мерки за запазване на растителността и намаляване на въздействието върху терена. В продължение на минимум 5 години се предвижда мониторинг на лалугерите в границите на парка, за да се направи оценка на ефекта от предприетите мерки. Едновременно с това експертите от БДЗП и ИБЕИ-БАН ще извършват редовен мониторинг на състоянието на преместените лалугери, за да се проследи развитието на новата колония.

Коментари към новината

Още новини от Общество