Новини от област Стара Загора и България

Проект от Германия спечели конкурса за разширение на Куклен театър Стара Загора

1532 28/07/2023 14:12 Култура Сцени
Проектът победител на UNAS Studio
Проект от Германия спечели конкурса за разширение на Куклен театър Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Проектът на UNAS Studio от Берлин, в което работят българката Биляна Асенова и италианецът Саша Чабати, е класиран на първо място в обявения от Кукления театър в Стара Загора Международния архитектурен конкурс за идеен проект на Център за експериментално куклено изкуство.

Класираният на първо място проект е с индикативна стойност на бъдещата реконструкция и изграждане на допълнителна сграда към Кукления театър от около 4,5 милиона лева.

Освен него авторитетното жури класира още три проекта, съответно на второ, трето и четвърто място. „Класираният на второ място проект е на Vaal Studio от Обединеното кралство и е уникален, много интересен проект, но на стойност около 26 милиона лева, а ние няма как да осигурим подобни пари“, каза на пресконференция директорът на старозагорския Куклен театър Дарин Петков.

Той призна, че в театъра са били силно изненадани от огромния брой участници в обявения архитектурен конкурс. Пристигнали са 98 проекта от близо 30 страни в целия свят, сред които от много екзотични за нас дестинации като Китай, Тайван, Египет, Иран, Австралия, Малайзия, Колумбия, Южна Африка, Индия, Перу, Обединени арабски емирства, Индонезия, Южна Корея, Тайланд.

Най-много са проектите от България – 39, на второ място по брой са проектите от САЩ и Обединеното кралство Великобритания – по 7, от Египет и Италия участват поКласираният на второ място проект на Vaal Studio 4 проекта. Проекти са пристигнали още от Испания, Турция, Австрия, Нидерландия, Германия, Канада, Унгария, Румъния и Естония.

Спечелилият проект предвижда изграждането на нова многофункционална зала с около 200 седящи места. Напълно нов облик и функционалности ще получи и лятната сцена, която ще се „скрие“ между старата и новата сграда на театъра, за да се обезшуми и да се ползва до по-късни часове.

„Сцената на настоящия Куклен театър е стационарна. Това, което търсихме като задание и получихме много добри резултати, е изграждането на нова зала с размери 12 на 24 метра и височина 10 метра, в която да може да се развие т. нар. „черна кутия“, обясни арх. Велимир Георгиев, председател на Съюза на архитектите в Стара Загора. „Търсим възможността в нея дори седящите места да могат да се трансформират по начин, който да позволи в залата да се представят различни форми на сценичното изкуство – театър, пърформанс, изложби.

Класираният на трето място проект на sooda+AtoMore„Спечелилият първо място проект ни грабна и с това, че предлага максимално отворена витрина към улицата, което несъмнено ще привлича зрителите“, допълни Дарин Петков. В полезни пространства ще се превърнат дори фоайетата на театралната сграда – стари и нови, в които също ще се представят различни форми на експерименталното изкуство. Заедно трите зали – стара, нова и лятна, театърът ще разполага с около 500 седящи места.

„Това пространство ще бъде полезно за целия град, не само за Кукления театър. Стара Загора ще спечели ново духовно пространство. Още едно! В България има много малко нови духовни сценични пространства, затова можем да се поздравим и да си пожелаем да го реализираме час по-скоро“, каза още Дарин Петков.

Идеята за разширяване на Кукления театър в Стара Загора възниква преди около 3 години, разказа още Дарин Петков.

„Стигнахме до нея чрез раждането на Международния фестивал за възрастни „Пиеро“ през 2000 година и създаването на уникалните Творчески лаборатории от 2003Проектът на Ерта Консулт спечели четвърто място година. Натрупахме толкова енергия и опит, че се превърнахме в център за експериментално куклено изкуство не само в България, но и за света. Това роди необходимостта от едно ново пространство, защото сегашната великолепна сцена вече не ни стига за бъдещото развитие на нашия културен институт, такъв, какъвто ние го мечтаем“, посочи той.

Следващата стъпка ще бъде изработването на работен проект, който ще струва около 300 000 лева. Едва след финализирането му ще стане ясно колко точно ще струва бъдещата реконструкция на старозагорския Куклен театър, за да започне реалното строителство.

Резултатите от конкурса бяха обявени официално днес на пресконференция в Стара Загора от директора на Кукления театър - Дарин Петков, организаторите от Оптимистас - Цвета Йоцова и Явор Панев, и отговорника за обществената поръчка - Деница Калчева, в присъствието на Главния секретар на Министерство на културата - Тодор Керанов, резервния член на журито - арх. Мартин Паскалев и председателя на старозагорското дружество на Съюза на архитектите - арх. Велимир Георгиев (също резервен член на журиралия екип).

Кукленият театър получи днес публични уверения за пълна подкрепа от Министреството на културата в лицето на Главния секретар Тодор Керанов. „Кукленият театър в Стара Загора е може би най- добрият културен институт в сферата на кукленото изкуство в България. Това, което правят с Фестивала „Пиеро“ е на световно ниво. От името на Министерството на културата мога да гарантирам, че следващият етап по проектирането, който предстои, ще бъде подпомогнат от нас и ще свършим всичко, което се изисква за него. Може да разчитате и за още по- трудния последващ етап, защото ще положим максимални усилия, за да се завърши всичко до ключ“, каза Тодор Керанов.

От името на старозагорската архитектурна група, поздрави отправи архитект Емил Василев, който подчерта, че въпреки огромните проблеми, които съпътстват подобно начинание, проведеният конкурс показа силата на това понятие конкурс. Освен, че е най-евтиният начин за максимално добри идеи, той е страхотен двигател за висока обществена активност и за това, което ще се получи на финала.

„За нас, като Съюз на архитектите, е много важно да изградим този модел на работа и така да си гарантираме устойчивост и качество на работата ни“, каза арх. Велимир Георгиев, председател на дружеството на Съюза на архитектите в Стара Загора. Той съобщи, че всичките 98 проекта ще бъдат показани в изложба, за да бъдат максимално достъпни за обществеността.

Международното жури, в състав от 9 редовни членове (от Румъния, България, Швейцария, Полша и Унгария) и 3 резервни (България), заседава в рамките на четири дни, за да осигури безкомпромисното и прозрачно протичане на архитектурния конкурс. Такъв за театрална сграда не е провеждан на територията на България от 80-те години на миналия век. Следващият етап е сключването на договор с носителя на първа награда за изработване на технически и работен инвестиционен проект и авторски надзор за изграждане на нова сграда.

Коментари към новината

Още новини от Култура