Новини от област Стара Загора и България

Започна изграждане на кръгово кръстовище на отбивката за кв. "Зора" в Стара Загора

6793 28/07/2023 11:43 Строителство Пътища
Започна изграждане на кръгово кръстовище на отбивката за кв. Зора в Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Преди месец на това място загина

Започва изграждането на кръгово кръстовище на разклона за кв. „Зора“ и „Метро“ в Стара Загора. Това обяви на брифинг на мястото на строителството кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

„Както обещахме, стартираме строителството преди 1 август. Проектът е съгласуван с АПИ, които са дали положително становище. От днес „Трейс“ започва изграждането на кръговото движение“, каза Живко Тодоров.

Изграждането на кръгово кръстовище на това място се наложи след като точно преди един месец - на 27 юни, загина 39-годишен моторист, след като се удари в изскочил от насрещното движение автомобил, предприел непозволен обратен завой. Заради други инциденти на това място общината отдавна е имала проект за изграждане на кръгово кръстовище на това място, но той не е бил одобрен от Пътно управление - Стара Загора, стана ясно по време на граждански протест, организиран същата вечер от приятели на загиналия Димитър Димитров, баща на дете на 1 годинка.

Новият проект предвижда изграждане на двулентово кръгово движение, в което лентите са максимално намалени, за да се ограничи скоростта на автомобилния трафик и така да се гарантира безопасно преминаване през пътния възел.

Преди кръговото също ще бъде поставена релефна маркировка. Първоначално кръговото ще се изработи от временни елементи – бордюри с колчета, ще се оформят острови и ще се положи временна маркировка в оранжев цвят.

Според строителите от "Трейс" ще са достатъчни 14 – 15 дни за изграждане на временното съоръжение. Временната организация на движението ще бъде приета с протокол от Община Стара Загора, Агенция „Пътна инфрастуркута“ и ОД на МВР – Стара Загора.

Още по темата: Граждани блокираха кръстовището с убития мотоциклетист в Стара Загора (ВИДЕО)

Коментари към новината

Още новини от Строителство