Новини от област Стара Загора и България

Държавата осъмна с приет бюджет след безсънна нощ в Народното събрание

893 28/07/2023 09:12 Икономика Бизнес
Държавата осъмна с приет бюджет след безсънна нощ в Народното събрание
Divident.€U Divident.€U

Със 181 гласа "за", 13 "против" и 1 "въздържал се" тази сутрин около 5,40 часа беше приет бюджетът на България за 2023 година. Против гласуваха 9 депутати от "БСП за България" и 4 от ИТН. Един от ГЕРБ гласува "въздържал се".

Председателят на Парламента Росен Желязков обяви резултата с думите ""Добро утро и честит бюджет".

Финансовият министър Асен Василев благодари благодари на всички участници в среднощните дебати, които са издържали 21-часовия маратон по приемането на най-важния законопроект за държавата.

Бюджетът за 2023 година залага 3% дефицит с едно преразпределение на част от капиталовите разходи към допълнително заплащане, което парламентът гласува, в размер на около 300 милиона лева.

Бюджетът запазва почти всички фискалните мерки по начин, който позволява максимално събиране на приходите.

Преди да бъде гласуван бюджета на държавата, след продължителни дебати депутатите приеха редица промени в данъчните закони.

,Благодаря на целия отбор, с който бяхме заедно до 6 часа сутринта в парламента, рамо до рамо, за да приемем бюджет с 3% дефицит, адекватна социална програма и с мерки изсветляващи икономиката. Това е бюджет, който дава път на България към еврозоната!", написа в личния си профил Кирил Петков под снимка, направена лично от него.

Снимка: фейсбук Кирил Петков

Коментари към новината

Още новини от Икономика