Новини от област Стара Загора и България

Стара Загора има шанса да получи първите в страната автобуси на водород

Стара Загора има шанса да получи първите в страната автобуси на водород
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Стара Загора има шанса да придобие безплатно 10 автобуса на зелен водород, които ще бъдат първите в страната. Това стана ясно, след като местният парламент гласува общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ да стане партньор по проекта за производство на зелен водород „Зехир“. В замяна на това дружеството ще получи безплатно автобусите, като ще трябва да плати само ДДС върху общата им цена, която ще бъде около 6,2 млн.евро. Автобусите ще бъдат оборудвани с водородна клетка и ще се движат изцяло на водород.

Предложението беше внесено като допълнителна точка в дневния ред на общинския съвет в Стара Загора. В залата се изразиха различни мнения във връзка с това доколко ще бъде финансово изгодно на общината да ползва подобни автобуси.

Против решението се обяви общинският съветник от „Възраждане“ Ива Ангелкова.

Тя изтъкна, че високата цена на водорода до този момент най-вероятно ще рефлектира и върху цената на билетчето за градския транспорт.

Кметът Живко Тодоров запозна местния парламент с направените до момента изчисления по отношение на разхода на водородните автобуси при експлоатация.

„Разходите за изминаване на 100 км на дизеловия автобус са 88 лв., а на водородния – между 65-90 лв., тоест ще имаме спестяване на разходи спрямо дизеловите. Освен това не е за пренебрегване екологичният ефект от използване на тези превозни средства“, отбеляза Тодоров. Най-вероятно е водородните автобуси в Стара Загора да заместят тези, които работят на дизел в момента и обслужват автобусните линии до близките села.

Коментари към новината

Още новини от Общество