Новини от област Стара Загора и България

Решено:

Община Стара Загора ще кандидатства за разширение на зоопарка

Община Стара Загора ще кандидатства за разширение на зоопарка
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорският зоопарк е най-посещаваният туристически обект в Стара Загора

Общинските съветници дадоха единодушно съгласието си Община Стара Загора да кандидатства по процедура «Техническа помощ за инвестиции в зоологически градини», финансирана по Програма «Околна среда» 2021- 2027 г.
Максималната безвъзмездна финансова техническа помощ за проектно предложение е до 200 000.00 лева с ДДС, в което се включват всички преки и непреки разходи (последните се отнасят до организация и управление, комуникация и визуализация и разработване на документации за провеждане на обществени поръчки за избор на изпълнител по реда на ЗОП).

След изпълнение на настоящото проектно предложение, Община Стара Загора в партньорство със Зоопарк Стара Загора ще кандидатства с инвестиционен проект към програма „Околна среда 2021-2027“, компонент „Биоразнообразие“, с който ще се състезава на конкурентен принцип за 52 460 384.00 лева за петте региона (Северен централен, Северозападен, Североизточен, Южен централен и Югоизточен регион).
С всяка изминала година животинският фонд на Старозагорския зоопарк се обогатява, а това налага осигуряване на нови инвестиции за реконструкция и модернизация на парка, в крак с най-новите световни и европейски тенденции за осигурявана на подходящо местообитание на животните.

„ Община Стара Загора непрекъснато внася подобрения в местообитанията на животните и допринася за запазване на естествената им среда. С всяка изминала година, с оглед обогатяване функционалността на зоопарка, неговите обитатели се увеличават. Това налага жизнените условията за отглеждане на животните да се подобряват непрекъснато, а Зоопаркът да се разширява“, се казва в предложението на кмета Тодоров до Общинския съвет.

В него се напомня, че през периода 2019-2022 год. бе изпълнен мащабен проект на стойност 4 200 000.00 лева, финансиран от ДЗЗД“ Фонд за устойчиви градове“. Съвременните тенденции за развитие на зоопарковете обособяват четири основни направления на принос в опазването на застрашената природа и биологичното разнообразие.

Наред с развлекателната им функция предоставяща отдих на посетителите сред същества от дивата природа, зоопарковете се превръщат в центрове за отглеждане и развъждане на застрашени животински видове посредством кооперативни международни програми и създават база за природозащитно образование и широко приложима научно-изследователска работа. Процедурата за техническа подкрепа на общински зоологически градини чрез програма „Околна среда 2021-2027“ е насочена към запазване на биоразнообразието и консервацията на защитени видове.

В тази връзка ръководството на Зоопарк Стара Загора инициира преместване на хабитата на мечките и грабливите птици в парцел от 60 декара, находящ се в северната част над Зоопарка. Теренът е предоставен с Решение № 1091 от 30.01.2014 год. на Общински Съвет Стара Загора за безвъзмездно управление от звено „Зоопарк“ при Община Стара Загора.
По данни на Община Стара Загора , от началото на годината досега Старозагорският зоопарк има приходи от продажба на билети в размер на 700 000 лева, което го прави най-посещаваният туристически обект в Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Общество