Новини от област Стара Загора и България

Д-р Румяна Грозева, АРИР: Около 70 млн. лв. губи Стара Загора от бавенето на Териториалните планове (ВИДЕО)

Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Изпълнителният директор на Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора, д-р Румяна Грозева, е един от малкото специалисти, който е участвал в процесите по подготовка на проекта за Териториален план за справедлив преход на регион Стара Загора. Във видео интервю за Divident.EU д-р Грозева разкрива някои от опорните точки в Териториалния план и обяснява някои от криворазбраните моменти в него – като темата за преквалификация на работници от комплекса „Марица изток“.

Тя посочва, че заради забавянето на документа България вече е загубила десетки милиони, като голяма част от тези загуби ще бъдат вписани в сметката на регион Стара Загора.

„Ако приемем, че целият бюджет на Териториалните планове за справедлив преход за трите региона в България – Стара Загора, Перник и Кюстендил е 1 млрд. 200 млн. лева и 70% от тях са за Стара Загора, то до момента регионът е изгубил около 70 млн. лева от закъснението на този важен документ. Това казва в интервю за Divident.EU изпълнителният директор на Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора д-р Румяна Грозева.

АРИР подкрепа искането на Община Стара Загора за удължаване на срока на действие на Териториалния план за справедлив преход до 2038 – 2040 г.

„Става въпрос за мащабна трансформация на икономиката на регион Стара Загора и няма как тя да се случи в по-кратки срокове. При това не говорим за затваряне на комплекса, няма как да бъде затворен голям индустриален комплекса като „Марица изток“, каза Грозева. Според нея „Марица изток“ може и трябва да продължи да бъде двигател на регионалната икономика на база ресурсите на комплекса, площите, но при въвеждане на нови, чисти  технологии.

АРИР успешно приключи проектът DeCarb, свързан с енергийния преход в комплекса “Марица изток“. Агенцията е единствената българска организация в този проект, а нейни партньори са министерства и институции от европейски държави с голям опит в енергийния преход.

В интервюто пред Divident.EU изпълнителният директор на АРИР - Стара Загора споделя впечатлението си от други региони в преход като Полша, Румъния и Гърция.

Разработеният проект DeCarb внася опит и експертиза по отношение на енергийния преход на България. Най-големият му успех беше, че за първи път в Стара Загора се заговори на глас за предстоящата трансформация на икономиката, казва Грозева.

„Работещите в комплекса „Марица изток“ действително нямат информация за предстоящите промени и нямам отговор защо? Едно от водещите задания по Териториалния план беше да се проведе широка обществена кампания. За моя изненада това не се случи в Стара Загора и в България“, допълва тя.

АРИР е била партньор на консултантската компания Прайсуотърхаус, разработвала Териториалния план за Стара Загора, посочи още д-р Грозева. Агенцията е предоставила на консултантската компания всички разработени анализи, методологии, както и базата данни от 45 добри практики.  24 от тях са интегрирани в Териториалните  планове за справедлив преход.

„Спекулира се с това, че ще бъдат похарчени 1 млрд. лева за преквалификация в региона“, категорична е Румяна Грозева. Идеята е за в бъдеще на територията на комплекса да се развиват производства, които надграждат потенциала му до момента.

В Териториалния план има заложени достатъчно пари за подпомагане на малкия и среден бизнес за купуване на ново оборудване, за квалификация на хората – всичко онова, което ще му помогне да стане по-конкурентен.

Самият Териториален план за справедлив преход не предвижда средства за изграждане на индустриални зони. За тях могат да се използват други инструменти и програми на ЕС, посочи още д-р Грозева.

Повече по въпросите за енергийния преход на региона и направеното до момента вижте в интервюто с д-р Румяна Грозева.

Коментари към новината

Още новини от Икономика