Новини от област Стара Загора и България

Лични лекари протестираха в защита на свой колега, отстранен заради присъда (ВИДЕО)

Divident.€U Divident.€U

Общопрактикуващи лекари и родители излязоха днес на протест в Стара Загора в защита на педиатъра и личен лекар д-р Диана Девлова, която наскоро получи съдебна присъда за небрежност по време на работа. Тези дни стана ясно, че заради присъдата Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е наложила най-тежкото наказание – заличаване на практиката й като общопрактикуващ лекар.

Д-р Слави СлавовВ защита на своя колега пред сградата на РЗИ – Стара Загора се събраха няколко десетки лични лекари. Протестът е организиран от Сдружението на общопрактикуващите лекари в Стара Загора.

Сдружението е изпратило становище до Министерство на здравеопазването, ИА „Медицински наздор“, БЛС, НЗОК и до РЗИ – Стара Загора.

„Становището ни не е издържано в юридически план, но е написано със сърцето ни. Вярваме в невинността и професионализма на д-р Девлова и не смятаме, че един изолиран случай, от който са минали 6 години, може да бъде причина за заличаване на нейната лекарска практика“, посочи председателят на сдружението д-р Слави Славов. Той подчерта, че д-р Девлова има лекарска практика повече от 30 години, а като личен лекар повече от 22 години. При нея са заисани над 2200 здравноосигурени пациенти и по-голямата част от тях са доволни от нейната работа, посочи Славов.

Казусът започва през 2017 година в края на януари, по време на грипна епидемия. В кабинета на д-р Девлова идват родители с дете на 2 години с висока температура. В следващите дни д-р Девлова го преглежда няколко пъти, но преценява, че все още не е нужно да се започне антибиотично лечение. Детето се влошава и се налага да бъде прието в болница, където установяват наличие на гноен отит и в последствие и мастоитид. Налага се оперативна интервенция. Детето е излекувано и към днешна дата няма никакви поражения върху слуха му, разказаха още протестиращите лични лекари.

Много от тях посочиха, че след този случай те вече не се чувстват свободни да изписват лечението, което са преценили, без да се презастраховат. В протеста се включиха и родители, които питаха какво да правят сега, след като практиката на общопрактикуващ лекар на д-р Девлова е заличена, а не е дошъл момента, в който да имат право да изберат друг личен лекар?

Пред протестиращите излезе и директорът на РЗИ – Стара Загора д-р Ваня Карабойдева, която изслуша доводите на протестиращите и на родителите, на които се зае да съдейства за разрешаване на казуса с липсата на личен лекар за децата им.

Лекарските права на д-р Девлова не са отнети, но е отнета възможността й да има своя практика на общопрактикуващ лекар, уточни д-р Славов. Тя би могла да работи като втори лекар в друга практика или лечебно заведение, но няма да е справедливо заради случай без фатални последствия да се налага толкова крайна мярка, смята той.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари в Стара Загора очакват ИД „Медицински наздор“ да преразгледа решението си и д-р Девлова да запази практиката си на общопрактикуващ лекар.

По време на съдебното дело миналата година бабата на пострадалото дете е твърдяла, че след операциите детето не чува добре, пише пловдивски сайт.

В последствие детето е било преглеждано неколкократно от специалист УНГ, който е установил, че слухът му не е намален и няма останали увреждания от преживяното заболяване.

След протеста стана ясно, че становището на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Стара Загора е било разгледано от ИА "Медицински надзор" и заличаването на практиката на д-р Диана Девлова като общопрактикуващ лекар е било отменено.

Коментари към новината

Още новини от Здраве