Новини от област Стара Загора и България

In memoriam

Почина Неделчо Ганев - един от най-самобитните поети с чирпанска кръв

1942 20/07/2023 08:12 Духовност Личности
Почина Неделчо Ганев - един от най-самобитните поети с чирпанска кръв
Divident.€U Divident.€U

На 19 юли е починал един от знаковите поети на Чипран, Казанлък, Стара Загора и света - Неделчо Ганев, съобщиха с прискърбие негови колеги по перо.

Напусна ни един от феномените на България.

Поетичната общност "Птици в нощта" написа:
"Почина големият старозагорски поет с гореща чирпанска кръв Неделчо Ганев!
Да сведем глави пред един достоен и силен живот!
Съболезнования на близките и многобройните му приятели!
Вероятно днес поетите, които той вълнуваше като личност и творец, ще напишат за голямата загуба чисти и прочуствени думи, стихове... И трябва!
Лек път на душата ти към Отвъдното, поете! Бог да те прости!"

Неделчо Ганев е роден през 1944 г. в с. Изворово, Чирпанско. Автор е на стихосбирките : "Зелена фабрика", "Мълчана вода", "Двойна спирала", "Индуктивна магия", "Генетична капсула", "Вечното сега", "Свръхзвукова светулка", "Мотаещо кросно", "Зърнени букви", "Зародишни срички". Прозаичните му книги са "Феномени на България", "Генераторът психотронен убиец", "Трети завет", "Бинарна луна", "Трикрако столче", "Записано на рабош", "Коноп".

Неделчо Ганев е писател който се стреми към създаване на нов литературен метод - психотронизъм. Според него, материята е изчерпала своята същност. Трябва да се подмени с нов вид материя - психофизическа. Да се смени парадигмата на живота. Нещото е произлязло от нищото. Не ДНК е носител на наследственоста, а Енергията, пишат колегите му от издателство "Либра Скорп".

Неделчо Ганев е творец, който още с появяването си показва безспорен поетически талант. Със завидна последователност той развива този талант и се утвърждава като интересно и оригинално явление в съвременната българска литература. Без да е откъснат от националната традиция, той не е роб на нея.

Интерес и предпочитание проявява към най-сложните и актуални проблеми на настоящето, миналото и бъдещето, като ги интерпретира като изхожда от собствените си идейно-естетически принципи и визии. Има предпочитание към драматичното, имагинерното, неразгаданото и се опитва да стигне до собствени открития и поетични внушения. Поетическата му територия е много широка, нещо не много характерно за мнозина български поети. Без да напуска родната територия, той търси и открива пътища към широкия свят, дори и към извънземните пространства.

Творческата активност на Неделчо Ганев е плод не само на поетическата му дарба, но и на разностранните му интереси и познания за живота, науката, техниката, философията. А това говори за изключително трудолюбие и целенасоченост.

Освен голям творец и мислител, Неделчо Ганев беше и добър човек, състрадателен и помагащ на хората в нужда.

Поклон пред светлата му памет.

Коментари към новината

Още новини от Духовност