Новини от област Стара Загора и България

Холдинг Nedschroef откри завод за автомобилни части в Стара Загора

5867 19/07/2023 21:12 Икономика Бизнес
Холдинг Nedschroef откри завод за автомобилни части в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Инвестицията в новото предприятие е в размер на 50 млн. лева и в крайната си фаза ще разкрие 300 нови работни места

Основаният в Нидерландия холдинг Nedschroef откри първото си предприятие в България. То е разположено в южната индустриалната зона на Стара Загора на ул. „Св. Патриарх Евтимий“ 50, на мястото на някогашния консервен комбинат „Петко Енев“.

Инвестицията в изграждането и оборудването на новото предприятие е в размер на 50 милиона лева.

Лентата за откриване на новото предприятие прерязаха кметът Живко Тодоров, министърът на икономиката Богдан Богданов и директорът на компанията Пол Редтс.

„Искам да благодаря на инвеститорите, за това което правите за Стара Загора, защото 300 работни места и инвестиция от 50 милиона лева е нещо сериозно“, каза кметът Живко Тодоров и допълни:

„На всички, които не вярват в Европа – искам да кажа, че това е Европа. Европа означава инвестиции, партньорство, бизнес и развитие. Затова видяхте толкова много световни марки в презентацията, които развиват бизнеса си в Европа и е важно, че Стара Загора също е поставена на тази карта“.

Заводът обхваща площ от около 30 000 кв. м., в него ще бъдат наети на работа 300 души. На този етап обаче се търсят 150 служители, от които вече са назначени 24.

Nedschroef е компания с над 120-годишна история, която е известна с производството си на крепежни елементи за автомобили, машинна обработка, компоненти и производство на части за самолети. Компанията има 20 локации в света, като в предприятията и по света работят общо 2200 души.

„Компанията ни е своеобразен бутик за производство на автомобилни части“, каза при представянето ѝ директорът Пол Редтс. Той обясни, че на този етап в България ще се произвеждат крепежни елементи за автомобили, като в началото ще се започне със стандартни елементи, а на втория етап и на сложни.

Nedschroef е създадена още през 1894 г. От 1962 г. предприятието произвежда  части за машини, а през 2006 г. открива първата си компания в Китай.

През 2010 г. Nedschroef открива предприятия в САЩ, Китай и Германия. Приходите на компанията за 2022 г. са в размер на 644 млн. евро.

„Вярвам, че България може да допринесе в целия този процес и дори да подобри технологичните процеси на компанията. Това е едно малко начало. Убеден съм, че много скоро компанията ще назначава български инженери и те ще имат принос за  новите продукти, които  Nedschroef предлага на света“, каза министърът на икономиката Богдан Богданов, който пристигна в Стара Загора за откриването на завода.

Богданов подчерта, че Стара Загора не е избрана случайно от инвеститора. Тя е една от най-активните общини в момента, промотирайки региона и изграждайки човешки ресурси, допълни той.

„Чухме една прекрасна новина от министър Богданов - че Държавната консолидационна компания, ще развива още индустриални терени на територията на Стара Загора, за да може още много инвеститори да дойдат при нас и ние ще се радваме да им дадем цялата си подкрепа“, каза още Живко Тодоров.

Стара Загора ще бъде един от проспериращите региони през следващите години. По Плана за справедлив преход България до края на годината трябва да усвои над 860 млн. евро. Маришкият басейн, районът около Стара Загора ще бъдат реални бенифициенти, напомни министър Богданов.

Компания Nedschroef е имала затруднения по време на ковид пандемията, но вече се възстановява и достига резултатите си от преди кризата, посочи Пол Редтс пред Divident.EU. Според него на този етап няма проблеми с намирането на подходяща работна ръка в Стара Загора. Продължава процесът по наемане на работа на нови хора.

Плановете на ръководството включват и наемане на български специалисти, които да участват и в управлението на компанията в Стара Загора.

„В старозагорското предприятие ще се осъществи  технологичен трансфер. Опитът, който е натрупала компанията през годините, тепърва ще се предава в България. Тук мениджмънтът ще има свободата да взема нови решения, да направи компанията по-ефективна“, каза при откриването министър Богданов.

Коментари към новината

Още новини от Икономика