Новини от област Стара Загора и България

Министерство на икономиката проектира индустриална зона на мястото на летище Стара Загора (ВИДЕО)

1220 19/07/2023 19:12 Икономика Бизнес
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

До края на годината ще бъде готов проектът за изграждане на нова индустриална зона на Стара Загора на мястото на терен, който в момента е към Държавната консолидационна компания. Това съобщи в Летище Стара ЗагораСтара Загора министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. „Става дума за терена на летището на Стара Загора, знаете че и нашите виждания са такива и ние отдавна работим в тази посока“, уточни кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Оператор на новата индустриална зона на мястото на летището ще бъде национална компания „Индустриални зони“, която ще има ангажимент по изграждането й.

„Няма нужда да прехвърляме терена на летището на община Стара Загора, така или иначе, ще я развиваме заедно“, каза още министър Богданов. Според него страната има необходимост от големи индустриални зони и летището на Стара Загора ще бъде една от тях. „Бяхме на посещение в Стара Загора с ключови приоритетни инвеститори, с които сме в преговори в момента. Става дума за големи производства, които ще променят не само облика на Стара Загора, но и на България“, допълни той.

Проектът за новата индустриална зона ще бъде готов до края на годината. След това ще започнатСега на летището се провежда БАТА Агро конкретните процедури по отчуждаване, изграждане на инфраструктура и всички останали дейности.

„Наш приоритет в Министерство на икономиката е в регион Стара Загора да разкрием достатъчно работни места през следващите години“, каза още министър Богданов.

Той благодари за добрата  политика на община Стара Загора и лично на Живко Тодоров за привличането на нови инвеститори.

Според министър Богданов интересът към Стара Загора от страна на инвеститорите в момента е значителен, не само защото градът е обезпечен инфраструктурно, но и защото все повече млади хора избират да се върнат тук.

„В крайна сметка Стара Загора е регион, който през следващите няколко години ще даде много възможности най-вече по линия на Фонда за справедлив преход“, каза той.

„Вижда се огромно желание от страна на министерството да се подпомагат регионите, да се развива бизнесът. Нуждаем се от инвестиции, от индустриални зони, от подходящи терени, върху които да създаваме нови работни места“, каза кметът Живко Тодоров и допълни:

„Ние подкрепяме като местна власт изцяло тази посока на развитие. Теренът на летище Стара Загора е много подходящ за развитието на всякакъв вид бизнес. Със скромна инвестиция в инфраструктурата, ще успеем да реализираме тези терени по най-ефективния начин“,

Минисътр Богдан Богданов и градоначалникът на Стара Загора присъстваха на официалното откриване на новия завод на фирма Nedsihrofe, разположен в южната индустриалната зона на града, на мястото на някогашния комбинат „Петко Енев“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика