Новини от област Стара Загора и България

EVN: Мрежата на България няма как да поеме заявените до момента мощности от ВЕИ

EVN: Мрежата на България няма как да поеме заявените до момента мощности от ВЕИ
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От компанията смятат, че приемането на енергийна стратегия на България е наложително

До момента в ЕСО са постъпили заявления за присъединяване на над 40 гигавата нови мощности от ВЕИ (възобновяеми енергийни източници). В EVN само за 2022 г. са заявени около 2,5 гигавата. Това съобщи на пресконференция Здравко Братоев, зам.-председател на Съвета на директорите на Електроразпределение – юг.

„С този капацитет, с който разполага мрежата в момента, няма как да се случат нещата. Друг е въпросът необходима ли е толкова енергия на България?

В момента при пиково натоварване цялата консумация в страната е от порядъка на 4,6 гигавата. На територията на „Електроразпределение – юг“, наблюдавайки последните няколко дни, максимумът на консумация е 1,6 – 1,7 мегавата, а ние обхващаме една трета от България!“, допълни той.

Наложително е България да има енергийна стратегия, посочи Братоев. В момента не знаем колко ел. енергия ни е необходима и как тази енергия, постъпвайки в мрежата, ще бъде балансирана, посочиха специалистите от компанията.

Те допълниха, че в Плана за възстановяване и устойчивост са заложени средства за разширение на електропреносната мрежа, но не и за разширение на електроразпределителната мрежа.

10,4 млн. лева е инвестирала в Старозагорски регион EVN за първите 5 месеца на годината. Средствата са насочени на първо място към развитие на мрежата и повишаване сигурността на захранване. „Част от инвестициите ни са ориентирани и към реконструкция на мрежата средно и ниско напрежение. Изградени са 64,7 км нови електропроводи и и кабелни линии, както и 9 нови трафопоста.
Общите инвестиции на компанията в Старозагорски регион от 2005 г. до май 2023 г. възлизат на 190,6 млн. лева.

Дружеството изнесе данни, че за 18 години на територията, която обслужва е инвестирало 2,2 млрд. лв. в инфраструктура и услуги. Подновени са 23 900 км мрежа и са монтирани 1,2 млн. дистанционни електромера. Вследствие на направените инвестиции от EVN отчитат намаление на авариите с 50%.

Предимство за клиентите е възможността да се присъединят към мрежата онлайн, без да ходят от гише на гише. Това може да стане на портала на Електроразпрределение за онлайн обслужване.
Компанията очаква добри финансови резултати за 2022 година.

Коментари към новината

Още новини от Икономика