Новини от област Стара Загора и България

Инвестиционният фонд PANGEA стои зад проекта за преработване на въглеродни емисии в ТЕЦ 2

Кирил Темелков
Инвестиционният фонд PANGEA стои зад проекта за преработване на въглеродни емисии в ТЕЦ 2
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Американската инвестиционна компания Pangea, която е част от Busch Group, стои зад проекта за изграждане на иновативна инсталация на площадката на ТЕЦ „Марица изток 2“, чрез която ефективно да бъдат улавяни и преработвани в полезен продукт над 70% от отделяните от топлоцентралата въглероден диоксид и серни окиси.

Партньор на американската компания е българската Клевър Синерджи Инвестмънт фонд, чийто проджект мениджър Кирил Темелков присъства на проведената вчера в Стара Загора дискусия за бъдещето на комплекса Марица изток, инициирана от кмета Живко Тодоров и браншовите синдикати. В изложението си Кирил Темелков посочи, че представлява компания, която разполага с работеща в реални индустриални условия технология за улавяне на въглеродните емисии и серни окиси и превръщането им в търговски продукт – амониев нитрит и амониев бикарбонат, които се използват за наторяване. Енергийният експерт посочи, че внедряването на такава технология с доказана ефективност в българските въглищни централи би могла да удължи значително техния живот и да помогне плавната трансформация на регионите около комплекса Марица изток.

Кирил Темелков по време на дискусиятаКирил Темелков заяви още, че в следващите дни самата технология ще бъде промотирана много активно и че от компанията му са готови да покажат нейните възможности на място в Китай пред експерти от България, включително от комплекса Марица изток. Според него, за да бъде изградена такава пилотна инсталация на територията на Марица изток, в момента е нужна най-вече политическа воля и желание от страната на собствениците на ТЕЦ „Марица изток 2“, тоест, държавата и ръководството на централата.

„Лошото в случая е, че в нито в Плана за възстановяване и устойчивост, нито в другите документи на държавата не се визират технологиите за улавяне и преработване на емисиите в полезен продукт. В тях се говори единствено за затваряне на всички източници на конвенционалната енергетика, от която ние няма да можем да се откажем в още един много дълъг период от време“, посочи той по време на форума.

Ден преди дискусията за бъдещето на комплекса Марица изток, собственикът на „ЕлфиТех“, проф. Жеко Ганев, обяви на пресконференция, че фирмата му работи с американска компания, коятоКирил Темелков и проф. Жеко Ганев възнамерява да инвестира 1,2 млрд. долара в ТЕЦ „Марица Изток 2“, за изграждане на предприятие за улавяне на въглеродните емисии от пети блок на централата и преработването им в карбамид. Кирил Темелков потвърди, че компанията му работи с проф. Ганев по възможностите в пилотния проект да бъдат внедрени някои от технологиите, създадени от „ЕлфиТех“.

Вижте повече тук: Американска компания готви инвестиция от $1,2 млрд. в ТЕЦ-2 за преработване на вредните емисии

Кирил Темелков е консултант в сферата на енергетиката повече от 20 години, бивш изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ и зам.-председател на Българската газова асоциация. Той даде интервю за Divident.EU , в което обясни какви са инвестиционните намерения на американската компания Pangea и каква е възможността китайската технология за улавяне и преработване на вредните емисии да бъде внедрена в ТЕЦ „Марица изток 2“.

- Г-н Темелков, кажете повече за фирмата, която представлявате?

- Клевър Синерджи Инвестмънт фонд е българска компания, която повече от 10 години се занимава с проекти в областта на зелената енергия, възобновяеми технологии. В момента е инвестирала в проучвания на такива технологии в България.

От тази година компанията стана изключителен представител на технологията JET-EADS за улавяне и оползотворяване на въглероден диоксид. Тази технология е разработена първоначално в Китай, в момента върви внедряването й към Америка и към Европа. За радост може да имаме първото внедряване на европейска територия и то да се случи в България.

Много разчитаме да получим политическа подкрепа, за да може това да се случи в по-кратки срокове.

Интересното при тази технология е, че за разлика от многото такива, които са на идейна фаза или на лабораторна фаза, тя вече е на индустриална фаза, което означава, че в голям мащаб, приблизително колкото размерите на един от блоковете в някой от тецовете на комплекса Марица изток, е внедрена и е проверена и работи в Китай на индустриално ниво.

Тоест, ние имаме възможност да покажем как тя работи „на живо“ на индустриално ниво и да потърсим заедно вариант тази технология да се внедри в спецификата на обект в България.

Имаме намерение да поканим делегация от правителството, от политици, включително представители от топлоцентралите.

Технологията не е предназначена единствено за Марица изток, но може да бъде в голяма полза на комплекса, тъй като тя улавя не само въглеродния диоксид, но и серните окиси. Технологията постига много добри резултати от гледна точка на това, че улавянето и оползотворяването е на над 70% от въглеродния диоксид, което означава, че постига всички цели по вече поетите ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост, а именно, че трябва да постигнем намаление до 2026 година въглеродните емисии с 40%.

Този период обаче е твърде кратък, за да обхванем целия комплекс, но със сигурност бихме могли да изградим пилотен проект за много по-кратко време от посочената 2026 година, чрез който да покажем, че има път, по който да се трансформират нещата така, че в рамките до 2030 година да постигнем целите, заложени в пакета „Подготвени за цел 55“ на ЕК, а именно - до 2030 година да се намалят с 55% вредните емисии като цяло.

В този смисъл технологията улавя въглеродния диоксид и серните окиси и от тях произвежда амониев сулфит и амониев бикарбонат. В процеса се използва т.нар. „зелен амоняк“, който е получен от възобновяеми енергийни източници, а не по стандартното производство. Потреблението на амоняк е минимално, тъй като се използва само като катализатор в процеса на производство на полезните продукти.

- Каква ще бъде ролята на американската компания Пангеа и какъв ще бъде размерът на инвестицията, която тя ще направи?

- Партньор на българската компания Клевър Синерджи Инвестмънт фонд е американската Pangea GmbH, която има правата да внедрява технологията извън Китай.

Предимството за България е, че ние тук можем да направим пилотния проект, чрез който да се докажат параметрите на технологията в Европа, за да може след това приоритетно инвестициите да бъдат насочвани към Маришкия басейн. Когато направим пилотния проект, българското правителство би могло много успешно да убеди ЕК, че може да отложи или да удължи сроковете, които са поети като ангажименти, защото вече ще имаме нещо реално оценено на място, което постига много добри екологични параметри.

- Доколко тази технология може да реши проблемите с квотите за въглеродни емисии, които оскъпяват тока от въглищните централи?

- Тази технология не е панацеята на всичко, защото безспорно се води политика, според която до 2050 година трябва да постигнем нулеви емисии. Ние не можем да постигнем с тази технология нулеви емисии, но тя намалява до такава степен емисиите, че може да се постигне значително удължаване на живота на топлоцентралите до момента, в който ще бъдат оценени други технологии, които се очаква да възникнат. Защото в момента няма технология, която да постига нулеви емисии. Дори технологиите за възобновяема енергия не са с нулеви емисии, защото за производството на оборудването им се изискват емисии.

Размерът и мащабът на пилотния проект зависят изцяло от самата структура, която може да се направи на базата на дискусия с местните представители. Трябва да се прецени техническото разположение на машините, мощности, обем на димните газове. Едва тогава можем да мащабираме проекта и да кажем колко точно ще струва.

Важно е да се знае, че самият проект се изплаща във времето. Това не е проект, за който някой трябва да даде едни пари и след това те да не се възвърнат. Амониевият сулфит и амониевият бикарбонат се използват за наторяване на почвата. Те могат да бъдат продавани и да носят приходи. Самата инвестиция ще се изплати от от самосебе си и не е необходимо изцяло грантово финансиране. Достатъчно е да се намери първоначално финансиране за самото изграждане на инсталацията.

Има интерес от фондове да финансират изграждането на подобно съоръжение. Има вариант инсталацията да бъде изцяло собственост на възложителя, тъй като тя ще бъде изградена в рамките на комплекса, няма как да бъде външно съоръжение. Може да се предложи на държавата, като собственик на ТЕЦ „Марица изток 2“, вариант с гарантиран резултат – тоест, тя да си бъде инвеститор и собственик на тази инсталация, като изплащането ѝ да бъде гарантирано.

- Какви ще бъдат следващите ви действия?

- Ще потърсим преди всичко политическа подкрепа и тази на комплекса Марица изток. На първо място ще ни бъде необходим обмен на данни, за да може да се мащабира самата инсталация. Второ, трябва да се припознае инсталацията като полезна за целите на комплекса. Ние сме убедени в това, но трябва и ръководството на Маришкия басейн и политическите представители да се убедят, защото в момента никой не говори за тази възможност – вместо блоковете на въглищните централи да бъдат извеждани от експлоатация, да преминат към такива технологии, които могат да намалят емисиите и да удължат времето им на съществуване. Но това трябва да стане в дискусия, в която ние трябва да се уверим, че тези инсталации ще работят поне още 7-8 години, за да бъде постигнат ефектът и да бъде изплатена инвестицията. Затова е необходима подкрепа от местните органи, от управата на комплекса и от политическия елит на страната.

- Имате ли предварително съгласие това да се случи от страна на ръководството на ТЕЦ „Марица изток 2“?

- Имаме предварително съгласие за разговори с ТЕЦ 2, но ние вярваме само на подписани документи. За съжаление няма много време. Всеки пропуснат момент удължава срока за имплементиране на технологията, а фиксираните крайни срокове не трябва да се пропускат.

- В какво ще се изразява сътрудничеството ви със старозагорската фирма „ЕлфиТех“?

- С професор Ганев работим по част от нещата, които се оползотворяват в рамките на този процес, за да може технологиите, които той е разработил, да се интегрират в рамките на целия проект. Тоест, основната технология е китайска и се разработва там, но при внедряването на технологията на място в България може да са необходими някои допълнителни настройки.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика