Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Форум на жените социалисти начерта политики за подобряване на местната власт

Форум на жените социалисти начерта политики за подобряване на местната власт
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Населението на България е най-застаряващото не само в Европа, но и в целия свят със средна възраст от 45,2 години. Тази печална констатация направи депутатът Георги Гьоков по време на форум по проблемите на местната власт, социалните политики и регионалното развитие, организирана от Обединението на жените социалистки в България (ОЖС), който беше открит от своя председател Дора Янкова.

Във форума се включиха жени, привърженици на социалистическата идея, както и много мъже, от всички общини в Старозагорска област и община Сливен.

Форъумът беше открит от председателя на ОЖС Дора Янкова, а по темите в дневния ред говориха доц. д-р Гинка Чавдарова - дългогодишен директор на НСОРБ, Катя Колева от Институт за социална интеграция, Мария Петрова от Фондация "Фридрих Еберт", народният представител Георги Гьоков и проф. Иван Върляков - изпълнителен директор на РАО "Тракия" и зам.-председател на Общинския съвет в Стара Загора.

„Очаквам да проведем граждански форум за местната власт, социалните политики и регионалното развитие, който да ни даде допълнителни знания, които да достигнат до повече хора в партията и до обединението на жените социалистки“, каза в началото модераторът на дискусията Дора Янкова - „Дискусията е в отговор на посещението ми неотдавна тук с идея да се проектира потенциалът и опитът на Стара Загора в социалната сфера за местната власт при формиране на политики в подготовката за местни избори, още повече, че от тук бе и министърът на социалната политика, сега депутат Георги Гьоков. Форумът е част от проект с партньорите ни, включващ една национална и 9 регионални дискусии, част от тях се проведоха в Русе, Пещера, София и Хисаря“, каза председателят на ОЖС Дора Янкова.

„Благодаря за големия интерес към форума, включително от мъже, защото целта ни е да постигнем широк обществено-политически диалог с гражданите и местната власт. В основата на днешния форум не случайно е социалната политика“, каза Мария Петрова от Фондация "Фридрих Еберт".

„Отстояването на социалните политики е ключът към успешно местно развитие. Като всяка друга кампания, и тази изисква да бъдем аналитични, планиращи, заредени с позитивизъм и диалогичност. И да не забравяме, че жените са онези, които вършат работа в местната власт“, каза с усмивка Петя Александрова.

„Част от основните проблеми, които сполетяха българите през последните години, са ниските доходи, корупцията, безработицата, битовата престъпност и какво ли още не“, каза в началото на експозето си бившият социален министър и настоящ депутат Георги Гьоков. Според него най-голямото притеснение у нас идва от демографското състояние на страната, което е катастрофално - отрицателен прираст, задълбочаване на териториалните диспропорции на населението, задълбочаване на възрастовата структура, намаляване на раждаемостта и застаряване на населението.

Гьоков направи любопитна справка за населението на България при първото преброяване през 1881 година, когато то е било 2 700 919 души, като домакинствата са били средно по 6 души. „Освобождението ни заварва като една от най-младите нации в Европа – над 40% от населението в България са били деца до 14-годишна възраст. Днес сме най-застаряващата нация не само в Европа, но и в света и децата до 14 години са около едва 11%, посочи той.

Населението на България продължава да нараства до 1985 година, когато сме очаквали раждането на 9-милионния българин. За това, според Гьоков, спомагат десетките стимули за раждането на повече деца по онова време.

За 30-те години преход България намалява с над 1 570 000 човека. За първи път падаме под 8 милиона през 2001 година, а през 2012 година сме вече 7 милиона 300 000. При последното преброяване през 2021 се оказва, че в България живеят  6 519 789 души. „Причините за това са на първо място понижението на ражданията и и на второ - външната миграция.

Не по-малко опасна тенденция е изменението на възрастовата структура на населението, посочи Гьоков. На над 65-годишна възраст са повече 1,5 милиона души. Средната възраст на населението в България вече е 45,2 години, което е най-високата възраст не само в ЕС, но и в света. Той посочи ,че задълбочаващото се неравенство е огромен проблем както в България, така и в развитите страни от Европа.

Формираните от БСП политики за ограничаване на демографския дисбаланс дават перспектива за образование, професионална и житейска реализация, улеснено придобиване на жилище и отглеждане на деца, посочи още бившият социален министър. Комплекс от решения се изискват за преодоляването на неравенствата - преразпределение чрез бюджета: данъци, ставки по доходите, адекватни социални политики, морални стандарти на управление (борба с корупцията), работеща съдебна система, широк достъп до технологии и т.н.“, заяви народният представител, подчертавайки документите на БСП, които са част от социалните политики.

„Осигурено жилище, здравеопазване, образование и заетост – това е социалната държава, необходима на едно общество“, каза изп. директор на РАО „Тракия“ проф. Иван Върляков, извеждайки световни класации, постигнали социален баланс. Той обобщи проблемите в регион Стара Загора от инфраструктурата до социалната сфера, предлагайки решения и пътища за финансирането им. Заостри вниманието на участниците в дискусията с обобщени данни за усвоени европейски средства по проекти на жител – най-много са в община Гурково ( 3982 лв.), следват  Стара Загора (2194 лв.) и Казанлък (2003лв.), най-малко има в община Братя Даскалови (385 лв.). „Ние, местните общности, винаги можем да променяме правилата, от нас зависи“, насърчи проф. Върляков.

Доц. д-р Гинка Чавдарова – първият директор на НСОРБ говори пред аудиторията за„Нови стратегически разработки, финансова децентрализация, законови промени са нужни за успешното местно самоуправление, което всъщност са гражданите“, каза тя. „Никой не може да „внесе“ отвън решения за бъдещето на една община и регион, същевременно е добре да се търсят добри идеи, практики и рецепти за успех, когато работим за бъдещето, забравяме за междупартийни, междуселски и междуличностни борби“, завърши доц. д-р Чавдарова. Последва дискусия, която доказа необходимостта от поредица форуми за формиране на политики и решения не само в най-обсъжданата сфера – социалната.

„Отстояването на социалните политики е ключът към успешно местно развитие, това изисква участниците в местното самоуправление да бъдат аналитични, планиращи, заредени с позитивизъм и с диалогичност за да реализират ползотворни социални проекти и политики в мандатите си“, каза областният координатор на ОЖС Петя Александрова. Тя благодари на клубовете от старозагорска област за активното участие във форума - от Стара Загора, Казанлък, Опан, Павел баня, Гурково, Гълъбово, Братя Даскалови, Мъглиж и др., както и на гостите от Ямбол и от Сливен.

Като успешна определи дискусията Мария Петрова – проектен координатор на Фондация „Фридрих Еберт“-България, част от проекта за широк обществен-политически диалог, изключително важен за гражданите, предвид и предстоящите местни избори. Символичният домакин ОЖС в община Стара Загора Донка Динева се надява форумът да е ползотворен за всички и информира за благотворителни кампании, в които старозагорци да се включат.

Коментари към новината

Още новини от Общество