Новини от област Стара Загора и България

10 пъти ще увеличи студентите в ИТ специалностите си Тракийският университет

10 пъти ще увеличи студентите в ИТ специалностите си Тракийският университет
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Тракийски университет Стара Загора ще увеличи студентите в ИТ специалностите си от 250 на 2500 в рамките на няколко години. Това стана ясно след среща на ректорското ръководство с представители на ИТ компании в страната и народни представители. На срещата присъстваха депутатите Ивайло Мирчев и Божидар Божанов, Динко Динков – директор на еДинамикс България, Наталия Георгиева – директор на AIBEST.
„Говорим за ударна дигитализация в страната, някой трябва да я направи през следващите години. Университетите ще помогнат това да се случи.

250 студенти има в момента в направлението ИТ в Тракийския университет, разбрахме се да ги направим 2500“, каза пред журналисти депутатът Ивайло Мирчев.
Стара Загора беше един от ИТ центровете на България. Наличието на повече ИТ компании и добре подготвени кадри е много важно за просперитета на един град, допълни той.

AIBEST е представител на над 60 компании в ИТ и бизнес процесите. Ние като асоциация искаме да развиваме децентрализация и ИТ бизнеса и той да не е съсредоточен само в София. Фокусираме се върху различни академични центрове и смятаме, че Тракийският унивeрситет е много подходящ, каза Наталия Георгиева, директор на AIBEST.

Оптимист съм и вярвам, че до няколко години бройката от 2500 студенти в ИТ специалностите ще бъде факт, каза ректорът на Тракийски унивреситет проф. Добри Ярков.
През последните 3,5 години университетът изпълнява на 100% държавната си поръчка и е увеличил близо 3 пъти броя на студентите платено обучение. Увеличил е двойно и чуждестранните си студенти. 10% от студентите на Тракийския университет са от чужбина – близо 1000 човека.

От тази есен започва чуждоезиково обучение във всички факултети на ТрУ –стопански, аграрен факултет и факултета по техника и технологии. Тракийски унивреситет вече е събрал сериозен екип от преподаватели по ИТ специалностите –доценти, професори, има и преподаватели от чужбина.

В 10% от бакалавърските програми и 20% от магистърските програми преподаватели са представители на бизнеса. Работим и по създаване на наши кадри, съобщи проф. Ярков.
В най-скоро време ще бъде подписан Меморандум за сътрудничество между университета и ИТ бизнеса. Този рамков документ ще даде много възможности, като една от тях е участие в проекти. Целта е да се увеличат многократно студентите в тези специалности, както и бизнесът активно да участва в обучението на студентите.

 

Коментари към новината

Още новини от Образование