Новини от област Стара Загора и България

Американска компания готви инвестиция от $1,2 млрд. в ТЕЦ-2 за преработване на вредните емисии

24762 16/07/2023 16:53 Икономика Енергетика
Американска компания готви инвестиция от $1,2 млрд. в ТЕЦ-2 за преработване на вредните емисии
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Компанията ще произвежда от уловения въглероден диоксид карбамид като краен полезен продукт

Американска компания е готова да инвестира 1 млрд. и 200 млн. долара в изграждането на предприятие на територията на ТЕЦ „Марица-изток 2“, което да улавя и преработва отделяните от топлоцентралите в комплекса въглеродни емисии и да произвежда от тях карбамид - най-разпространеният азотен тор.

Планът е предприятието да използва патентована технология за улавяне на въглеродния диоксид на старозагорската високотехнологична компания „Елфи Тех“, както и около 30% от патента ѝ за преработването на емисиите в карбамид. Това съобщи на пресконференция в Стара Загора“ основателят на „ЕлфиТех“ проф. Жеко Ганев, съвместно с лидера на ПП „АБВ“ Румен Петков.

Президент на американската компания инвеститор е братът на бившия американски президент Джордж Буш – Джеб Буш. Негов представител ще присъства утре, понеделник, 17 юли, на организираната от кмета на Стара Загора Живко Тодоров дискусия „Бъдеще за енергийния комплекс „Марица изток“ – перспективи иДжеб Буш предизвикателства“, в която се очаква да се включи енергийният министър Румен Радев, кметовете на общините около комплекса „Марица изток“ – Раднево, Гълъбово, Хасково, Нова Загора, Ямбол и Сливен, представители на синдикатите от комплекса, КРИБ, Клуба на работодателя и други организации.

Въвеждането на иновацията на „ЕлфиТех“ е одобрена преди доста време от ръководството на ТЕЦ „Марица-изток 2“ и реализацията ѝ има подкрепата на всички държавни институции, с изключение на Министерство на енергетиката по времето на служебното правителство в лицето на министър Румен Христов. „Той категорично отказа с аргумента „Не му е сега времето“, посочи проф. Жеко Ганев.

Според изчисленията на българо-американското предприятие, ако инвестицията за производство карбамид бъде реализирана, ще бъдат усвоявани между 60 и 80% от отделяните емисии, за които сега въглищните централи плащат квоти по 105 евро на тон. „Цената на електроенергията на борсите ще падне от около 260 - 270 лева на 84 - 90 лева, почти колкото струва токът от атомната ни електроцентрала“, прогнозира проф. Ганев.

С инвестиционното намерение на американската компания вече бил запознат и новия министър на енергетиката Румен Радев лично от Румен Петков. Той и проф. Ганев се надяват още по време на утрешната дискусия да стане ясно дали ще бъде дадена зелена светлина на проекта.

Проф. Жеко ГаневИнсталацията на „ЕлфиТех“ за улавяне на въглеродните емисии била представена пред президента на американската компания през март миналата година. "Около 3 часа американските експерти се чудеха как една толкова малка фирма е успяла да разработи инсталация с такива възможности", разказа проф. Жеко Ганев. Патентованата му технология показала три пъти по-ниски разходи, отколкото американската, както и изключително висока ефективност.

„Благодаря на българското Патентно ведомство“ за компетентното и бързо съдействие тази технология да получи своя патент и един огромен интелектуален труд да остане български“, посочи Румен Петков.

Производството на полезен продукт с нулев отпечатък, като карбамида, е в унисон с новата стратегия на Европейската комисия, която през май 2022 година промени зелената си програма в посока от въглеродния двуокис да се произвеждат полезни продукти, а не да се търсят начини той да бъде „складиран“.

Освен карбамид, другият полезен продукт, в който технологиите на „ЕлфиТех“ могат да превръщат въглеродните емисии, е високоефективно гориво – диметилов етер (DME), който също е с нулев въглероден отпечатък върху атмосферата. В световен мащаб потреблението на диметилов етер е 6,5 милиона тона годишно. „DME е нетоксична, биоразградима екологична смес с високо цетаново число и физикохимични свойства. Производството на такова високоефективно гориво от въглеродните емисии на въглищните тецове в страната също е напълно възможно да се случи, прогнозира проф. Ганев.

Проф. Жеко Ганев е категоричен, че въглищните централи и отделяните от тях въглеродни емисии не са причина за глобалното затопляне. „ТЕЦ Марица-изток 2“ генерира точно толкова въглеродни емисии, колкото и оризовите плантации около Пловдив, но тях никой не е решил да закрива“, посочи проф. Ганев.

Третият продукт, в който може да бъде превръщан въглеродният диоксид, е в метан, но е установено, че метанът прави 3,5 пъти по-голям отпечатък, което обезсмисля производството му.

Още по темата: Инвестиционният фонд PANGEA стои зад проекта за преработване на въглеродни емисии в ТЕЦ 2

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика