Новини от област Стара Загора и България

Почетоха паметта на загиналите в трагичните събития в новозагорското село Любенова махала

1240 14/07/2023 12:39 Общество България
Почетоха паметта на загиналите в трагичните събития в новозагорското село Любенова махала
Divident.€U Divident.€U

Храмът „Свети Великомъченик Георги“ в новозагорското с. Любенова махала е скътал трагична епопея от 14 юли 1877 г., надхвърляща Баташкото клане. Стените на църквата говорят с кръвта на посечените от турския башибозук над 2 400 жертви от Любенова махала и околните села.

146 години след кървавата драма пред олтара се събраха признателни българи да преклонят глава пред тяхната саможертва. Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, кметът на с. Любенова махала Иван Иванов, председателят на Общински съвет Нова Загора Нейчо Минчев, секретарят на Общината Ангел Стойчев, директорът Генчо Димитров и служители на Исторически музей – Нова Загора, Енчо Енчев – главен художествен ръководител и хореограф на ДЮФА „Загорчета“ и жители на общината запалиха свещ в памет на загиналите при трагичните събития.

Край саркофага отец Иван отслужи заупокойна панихида за душите. С цветя и приведени глави, присъстващите изразиха преклонението си и отправиха молитви за тях.
Времето не може да изличи от сърцата и умовете на жителите новозагорския край страшната трагедия на 14 юли 1877, когато поробеното село потъва в реки от кръв и 1013 души намират смъртта си в двора на малката бяла църква, а селото е опожарено и разграбено. Само храмът ”Свети Великомъченик Георги” остава да стърчи над тлеещите руини, тъжен свидетел на неописуемата кървава трагедия.

Историята На 14 юли 1877 г. селото е обкръжено от всички страни и атакувано. Жителите успяват да задържат отбраната до ранния следобед, когато са принудени постепенно да се оттеглят и да оставят улиците и къщите на нападателите. Една голяма част от българите се укриват в селската черква „Св. Георги“. До края на деня селото е превзето и опожарено, а османците се насочват към останалия единствен непревзет като остров в морето храм. На помощ им идва и редовна войска под командването на Шефкет паша, снабдена с оръдия.

Въпреки съпротивата на хората вътре след няколко щурма църквата също е превзета и разграбена, а повечето от хората в нея са зверски избити.
Изпратената по-късно специална комисия от европейски представители, в присъствието на самия Реуф паша, установява, че само в Божия храм са били посечени над 1000 мъже и жени, невръстни деца и беловласи старци. Общо броят на загиналите в жестокото клане в Любенова махала надхвърля 2000.

Коментари към новината

Още новини от Общество