Новини от област Стара Загора и България

Седми фестивал на етносите готвят в Мъглиж на 22 юли

9175 13/07/2023 11:37 Общество България
Седми фестивал на етносите готвят в Мъглиж на 22 юли
Divident.€U Divident.€U

Седмият фестивал на етносите "Еднакви в различното" ще се състои тази година на 22 юли. Това съобщиха от общинската администрация в подбалканското градче.

Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на община Мъглиж д-р Душо Гавазов. Целта на събитието е да събере представители от различни етноси и да ги обедини в обща изява.

По този начин фестивалът съхранява и разпространява пъстротата на бита и културата на етносите в тяхното многообразие, богатство и колорит. "Събитието отправя послание за толерантност между етносите, за уважение към различните духовни и културни ценности и традиции", казва д-р Гавазов.

Гостите на фестивала имат редкия шанс да се насладят на пъстра мозайка от песни, танци, фолклорни традиции на различните етноси, да се срещнат с културата и да опитат домашната кухня и специалитети на българи, каракачани, роми, чиито представители живеят и работят на територията на град Мъглиж.

Фестивалът на етносите „Еднакви в различното“ няма конкурсен характер и чрез провеждането му се дава възможност за изява на непрофесионалните групи и изпълнители. Във фестивала участват танцови и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, групи за пресъздаване на обичаи, както и индивидуални изпълнители от всички етноси и етнографски области без възрастови ограничения.

Ето какво съдържат съпътстващите събития и фолклорната програма на фестивала:
Щандове на етносите
„Бабината кухня“ – изложба и дегустация на ястия и обредни хлябове
„Бабината ракла“ – изложба на автентични носии
„От сръчните ръце на баба“ – изложба на предмети от бита на етносите
Щанд на гостите
„Бабината кухня“ – изложба и дегустация на ястия и обредни хлябове характерни за населеното място на гостуващите
Участието е със състезателен характер. Участниците ще получат грамота и плакет за най - атрактивна презентация на погача, ястие или десерт.

Коментари към новината

Още новини от Общество