Новини от област Стара Загора и България

Бизнес карта за административно обслужване ще получават инвеститорите в Стара Загора

946 11/07/2023 15:41 Икономика Бизнес
Бизнес карта за административно обслужване ще получават инвеститорите в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Да се подобри достъпа до административни услуги на инвеститорите в Стара Загора чрез местна наредба предлага общинското ръководство. Предложението ще бъде разгледано на сесия на местния парламент.
Предприемачите в Града на липите ще получават Бизнес карта, която ще им даде възможност за по-бързо административно обслужване.

„Издаването на Бизнес карта за административно обслужване ще улесни инвеститорите в Стара Загора. Те ще имат предварително информация за процедурите, необходимите документи, както и съкратени срокове за обслужване от администрацията“, каза на пресконференция кметът Живко Тодоров по повод промяната в Наредба за насърчаване и привличане на инвестиции с общинско значение. Услугата ще дава възможност на компании, в това число и предприемачи, стартиращи или осъществяващи инвестиционни проекти да получат съдействие при реализирането на своите идеи, чрез информационно обслужване, да осъществят контакти с потенциални партньори, както и да бъдат надлежно консултирани по различни въпроси, попадащи в компетенцията на Общинска администрация. Важна част ще бъде и административното обслужване, което ще бъде експресно на цената на обикновена услуга.

Още през януари тази година местният парламент прие мерки за насърчаване инвестициите в Стара Загора. Пакетът от мерки е формулиран в Наредба за изменение и допълнение на действащата до момента наредба за насърчаване на инвестициите и издаване на сертификат за инвестиции клас „В“.

С този проект за изменение и допълнение на действащата наредба в общината от една страна се улесняват инвеститорите в посока на документация, като се прилага целия пакет от документи, необходими за искане за издаване на сертификат, клас „В“.
Отделно беше разширен кръга от услуги, които предоставя общината на бизнеса.

Те са свързани с предоставяне на всякакъв вид статистическа информация на инвеститора - от гледна точка пазар на труда, недвижими имоти, цялостно състояние на бизнеса в общината, възможност за организиране на събития, успех в намирането на работна ръка в Стара Загора.
След издаване на сертификат клас „В“, кметът определя служител в общината, който да извърши индивидуално административно обслужване във връзка с реализирането на конкретния инвестиционен проект.

Коментари към новината

Още новини от Икономика