Новини от област Стара Загора и България

Въвеждат глоби и ограничения за тротинетките в община Стара Загора

Въвеждат глоби и ограничения за тротинетките в община Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

До 20 километра в час за тротинетките в Стара Загора въвежда допълнение към наредбата за движение в общината

Нови правила за движението на индивидуални електрически превозни средства и най-вече тротинетки ще въведе община Стара Загора в най-скоро време. Правилата ще залегнат в изменение и Радостин Танев, Живко Тодоров и Делян Ивановдопълнение на действащата наредба за движение на подобни превозни средства, които ще бъдат внесени за гласуване на сесията на Общинския съвет през юли, съобщина брифинг кметат Живко Тодоров.

На първо място новите правила ще органичат скоростта на движение на електрическите тротинетки до 20 км/ч. Тази скорост ще важи за цялата община и ще бъде обозначена със специални пътни знаци и хоризонтална маркировка.

На второ място наредбата вече ще забранява в урбанизираните части на общината тротинетки да се движат по тротоарите, в парковете и градините, както и по пешеходните зони, освен по велоалеите, ако има изградени такива.

Собствениците на електрически тротинетки ще бъдат санкционирани и ако оставят превозните си средства на пътното платно или на велоалеята и така затруднят движението. „Съгласно Закона за движение по пътищата глобата не може да бъде повече от 50 лева, но и това е възпитателна сума“, смята кметът Живко Тодоров.

Промяна ще има и при тротинетките за споделено пътуване. Ще бъде подписан анекс с фирмите, които предоставят тази услуга, в който ще бъде фиксиран точният им брой, така че той да бъде ограничен. Всяка година до 31 март общината ще определя максимално допустимия брой на тротинетките за споделено пътуване.

Измененията на наредбата са били публикувани още на 18 май тази године, като е бил даден срок на гражданите да внасят предложения и корекции, но такива не са постъпили, посочи секретарят Делян Иванов. Той допълни, че в Стара Загора няма точен регистър на електрическите тротинетки, но собствено проучване показало, че те са около 8000.

Глобите ще бъдат налагани с директно констатиране от служителите на „Общинска полиция“, звено „Инспекторат“ и служителите на ОД на МВР.

За сметка на рестрикциите спрямо тротинетките, ще бъдат въведени някои облекчения за притежателите на електромобили, обясни зам.-кметът Радостин Танев. Те вече няма да подлежат на регистрация в общината, а ще ползват безплатно паркиране заради номерата си, които са специални и се разпознават.

Фирмите, които оперират в зелената зона на Стара Загора вече няма да ходят по два пъти до общината годишно за регистрация, а само веднъж. Няма да е нужно да поставят талони на таблата си – те ще се отчитат по електронен път. Хората, които имат определена степен на инвалидност, ще могат да пренасят талона си в различни автомобили, според необходимостите си, но ще подлежат на регистрация, за да не се допуснат злоупотреби, допълни още Танев.

Коментари към новината

Още новини от Общество