Новини от област Стара Загора и България

От парламентарната трибуна

Депутатът Георги Гьоков заклейми продажбата на оборудване от "Белене" на Украйна

Депутатът Георги Гьоков заклейми продажбата на оборудване от Белене на Украйна
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Старозагорският депутат нарече министрите Росен Христов и Атанас Пеканов "гробокопачи на Марица изток"

Старозагорският депутат от "БСП за България" Георги Гьоков отново постави въпроса за бъдещето на комплекса "Марица изток" по време на парламентарния контрол днес. Той се обърна към министър-председателя с думите:

„Стана ясно, че служебното правителство и конкретно министърът на енергетиката Росен Христов и вицепремиерът Атанас Пеканов не са си мръднали пръста в изпълнение на парламентарното решение, с което Министерски съвет беше задължен да договори промени в ПВУ в частта „Енергетика". Имената на тези двама български министри ще бъдат записани с големи черни букви в историята на минно-енергийния комплекс „Марица изток” като негови гробокопачи, защото с проявеното действие или бездействие са допринесли значително за неговото закриване”.

Гьоков уточни, че има предвид "продажбата или по-скоро подаряването на двата ядрени реактора за централата в „Белене” на Украйна". "Ако България има неблагоразумието да се лиши от въглищата, които се добиват в " Мини Мяарица - изток", завинаги ще загуби енергийната си независимост и това ще бъде поредният убийствен удар върху енергетиката и поредната непоправима грешка. Само мисълта за закриване на комплекса преди изчерпване на всичките му ресурси, е поредното национално предателство”.

Депутатът се възмути, че никой в Старозагорско и в останалите засегнати области от едно бъдещо закриване на "Марица изток" не е виждал никакъв проект на Териториален план за справедлив преход – нито кметът на Стара Загора, нито синдикалните организации в комплекса „Марица-Изток”. В неведение са и кметовете от миньорските общини Раднево и Гълъбово.

Гьоков поиска от премиера да отговори ясно на въпроса какво се случва с Териториалните планове за справедлив преход и най-вече с плана на област Стара Загора?

Акад. Николай Денков отговори, че в момента текат технически разговори между Министерството на енергетиката и Европейската комисия на базата на няколко подготвени от кабинета предложения. Той посочи още, че преходът трябва да стане, но по правилен начин, на етапи, без да бъде за сметка на хората, които ще бъдат засегнати от него.

В реплика Георги Гьоков припомни, че хората в старозагорски регион остават неспокойни за бъдещето си, тъй като всеки ден сигналите към тях се менят. "Един ден защитавате централата, на другия ден в Европа говорите съвсем други неща. Хората искат да знаят какво ще бъде тяхното бъдеще. Всички сме наясно, че няма как България да има енергетика, енергийна независимост и енергийна стратегия без въглищните централи”, подчерта той. Според него решението на НС за продажбата на оборудването на „Белене” е удар под кръста на българската ядрена енергетика.

Министър-председателят посочи, че поставеният срок за комплекта документи, който трябва да се изготви, е края на месец септември и включва както промени в ПВУ, така и в частта RЕPower EU, а също и по отношение на териториалните планове.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика