Новини от област Стара Загора и България

Инвестиция

Индийската „Beni Impex“ инвестира 1 млн. лева в старозагорски стартъп

2886 05/07/2023 14:36 Икономика Бизнес
Индийската  Beni Impex  инвестира 1 млн. лева в старозагорски стартъп
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Индийската фирма „Beni Impex“ инвестира 1 млн. лева в старозагорската стартъп компания „Екомилк Спектра“ ООД, създадена за производство на млекоанализатори на базата на инфрачервената Атанас Михнев и Младен Стоянов (вдясно)спектроскопия.
Старозагорският стартъп е създаден от Младен Стоянов, собственик на иновативната местна фирма „Бултех 2000“, която е известна в цял свят с производството на качествени млекоанализатори.

Стоянов и неговият екип работи в продължение на 20 години за създаване на млекоанализатори на базата на инфрачервената спектроскопия. През тези година той инвестира 2 млн.лева в развойна дейност.

Новият продукт вече е успешно тестван в големи индийски предприятия за производство на мляко и е показал отлични резултати, казва собственикът.

С внесените 1 млн. лева индийската „Beni Impex“ придобива 30% от стартъпа. Тя ще се грижи и за разпространението и продажбите на иновативния продукт в Индия. В „Екомилк Спектра“ООД са разкрити 30 работни места.

„Благодаря за съдействието от страна на Българо-индийската камара за сътрудничество, на индийското посолство у нас, както и на Атанас Михнев, каза Стоянов. Той поясни, че бившият депутат от „Продължаваме Промяната“ и настоящ член на Националния съвет на ПП е съдействал в осъществяването на бизнес плана му.

Младен Стоянов планира и откриване на още един стартъп във връзка с използването на инфрачервената спектроскопия в други сфери.
„Този метод за анализ на всякакви вещества е много труден. Усилия, знания и кураж се искат, за да се опиташ да постигнеш нещо в тази област. Смятам, че е голям успех, че създадохме продукт на базата на инфрачервената спектроскопия. Имаме още за усъвършенстване, но в областта на високите технологии винаги е така“, каза Младен Стоянов.

Днес „Бултех 2000“ изнася продуктите си в над 50 страни по света, след които Бразилия, Мексико, Китай. Най-голям дял от износа на фирмата е насочен към Индия. За там заминават 90% от продукцията на „Бултех 2000“, тъй като Индия осигурява 30% от млякото на света. Ултразвуковите анализатори на старозагорската фирма отдавна са „мерцедеса“ сред апаратите, измерващи качеството на млякото в световен мащаб.

Коментари към новината

Още новини от Икономика