Новини от област Стара Загора и България

Стопански факултет

Доц. д-р Блага Стойкова: Стара Загора може да стане новата Силициева долина в България

Доц. д-р Блага Стойкова: Стара Загора може да стане новата Силициева долина в България
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Доц. д-р Блага Стойкова е декан на Стопански факултет към Тракийски университет.
Наскоро факултетът отбеляза 15 години от основаването си. Разговаряме с нея за развитието му през годините, сферите на реализация на дипломиралите се студенти, както и за перспективите на развитие през следващите години

- Доц. Стойкова, наскоро Стопански факултет към Тракийски университет отбеляза 15 години от основаването си. Кои са възловите моменти от развитието му?
- 15 години след създаването си Стопански факултет е едно от основните звена на Тракийския университет. Обучаваме студенти в бакалавърска, магистърска и докторска степен. Факултетът се утвърждава с годините и днес сме един от основните образователните центрове в Югоизточния район на България. Подготвяме висококвалифицирани специалисти.
Историята на факултета започва със създаването на една интегрирана катедра през 1974 г., която е открита за нуждите на икономическото образование в селското стопанство. Катедрата носи името „Икономика и организация“ към тогавашния Висш институт по зоотехника и ветеринарна медицина.

Началото на развитие на направление „Икономика“ се поставя през учебната 1992 -1993 г., когато е открита новата специалност „Агробизнес“. През 1998 г. тази специалност е трансформирана в аграрна икономика.
През 2003 – 2004 г. е акредитирана специалността аграрна икономика, която е първата за ОКС бакалавър в регистъра на специалностите от висшето образование в България. През 2004 г. Националната агенция по оценяване и акредитация дава положителна оценка на проект за разкриване на първата магистърска специалност – планиране на регионалното развитие.

От тук нататък следва разкриването на редица бакалавърски, магистърски, докторски специалности, които се акредитират в съответствие с нуждите на пазара на труда в Старозагорски регион.
Последната специалност, която открихме – местни финанси за бюджетари в общините е единствена и уникална за България.

С решение на Акредитационния съвет на Националната агенция по оценяване и акредитация през 2006 г е дадена положителна оценка на откриването на ново структурно звено – Стопански факултет и с постановление на МС от 27 октомври 2008 г Стопнаският факултет е открит, като тържествено е прерязяна ленатата на 2 декември 2008 г от тогавашния министър на образованието и науката доц. д-р Даниел Вълчев.

На 14 януари 2009 г е проведено първото Общо събрание и са избрани органите на управление.
Тази година празнуваме 30 години от специалността „Аграрна икономика“, 20 години от специалността регионална икономика и 15 години от създаването на катедра. 51 са научно-преподавателските кадри в университета, в това число 27 хабилитирани. През последните години тенденцията е да се увеличават хабилитираните преподаватели.

- IT специалностите В Тракийски университет са част от Вашия факултет. Нараства ли интересът към тях?
- Едно от последните постижения беше, че акредитирахме професионално направление 4.6. – така наречените IT специалности. Трета година обучаваме студенти в две бакалавърски специалности – „Информационни технологии“ и „Софтуерно инженерство“. Интересът към тях е изключително голям. През първата година приехме 8 студенти, миналата година приехме 90 студенти държавна поръчка, тази година отново имаме прием 90 бройки държавна поръчка. Вече записваме студенти за следващата академична година.

- Остават ли завършилите IT специалисти да работят в регион Стара Загора, който безспорно се нуждае от тях?
- Вече трета година работим съвместно с IT бизнеса. Голяма част от собствениците на компании в региона организират срещи с наши студенти, като им предлагат работа много преди дипломирането. Привличаме хора от ИТ средите, които идват като хонорувани преподаватели и изнасят лекции. Студентите могат по места да се запознаят с този бизнес, тъй като имаме подписани и договори за сътрудничество, за стажове.

- Как се разви специалността регионална икономика през годините и какви възможности дава тя?
- Основната цел по специалността „Регионална икономика“ е да подготвя специалисти – икономисти с фундаментални и специализирани знания, както и практически умения в областта на макро, микроикономиката, регионалната икономика и управление, планиране, прогнозиране, аналитични методи за управление на икономическия растеж на регионите. Пет години след нас откриха подобна специалност в УНСС.

По отношение реализацията на студентите с регионална икономика и управление, те могат да работят като икономисти мениджъри, експерти в частни публични организации, в структури на регионално, национално и европейско ниво, икономически анализатори, експерти в АРИР и др.

- Възможно ли е България да преодолее дисбаланса в развитието на регионите?
- Освен, че обучаваме студенти, ние се занимаваме с научна дейност, работим по много проекти, като една част от тях са по поръчка на МРРБ.
На всеки 2 години Стопански факултет организира голяма международна научна конференция „Бизнесът и развитието на регионите“. В нея участват учени от всички висши училища в страната, научни институти, бизнес, областни и общински управи.
Резултатите се публикуват и са публично достъпни. Бизнесът и общините биха могли да извлекат необходимите данни и да тръгнат в правилната посока по отношение на развитието на конкретния регион. Имаме и Център за регионално развитие, който всяка година провежда обучение на кметовете на малките населени места в региона, включително за всичко ново в областта на управлението.

- Работите ли върху предстоящия преход в икономиката на регион Стара Загора?
- Стара Загора е регион в преход и ние работим за това очакваната диверсификация в областта на икономиката да се случи в правилната посока. В тази връзка акредитирахме и новото си професионално направление. С колегите се шегувахме, че идеята ни е да възобновим отново старата слава на Старозагорски регион от времето на ДЗУ, за да може един ден Стара Загора да стане новата Силициева долина в България.

- Възможно ли е наистина да се случи това?
- Ние правим всичко възможно, за да се случи. Наблюдаваме изключително голям интерес към новите специалности – информационни технологии и софтуерно инженерство.

Влязохме в договорни отношения с УНСС, за да обучаваме съвместно студенти в ново професионално управление 3.7 „Администрация и управление“. От тази година сме обявили прием в една бакалавърска и една магистърска специалност, тъй като преструктурирането на всяка една икономика в съответния регион има нужда от управленски кадри, за да се тръгне в правилната посока.

- Колко са завършилите студенти през изминалите години?
- През годините открихме и акредитирахме 9 бакалавърски, 17 магистърски и 4 докторски програми. Бяха обучени 1592 бакалаври и 638 магистри, успешно са защитени 15 докторски дисертации. Възпитаниците ни заемат позиции на високо ниво, включително в европейски комисии, областни, общински управи, бизнес структури, развиват собствен бизнес. Сферите на реализация на нашите кадри са много и ние се гордеем с това.

- Какви са плановете Ви за развитие на факултета?
- Желанието ни е да създадем отлична връзка между университета и бизнеса. В последното десетилетие Стара Загора е с високи икономически показатели и това ни задължава да мислим за бъдещето на областта. Обучението на кадри с профил администрация и управление създава предпоставки за задържане на младите хора в Стара Загора.

По отношение на перспективите имаме Стратегия за развитието на Стопански факултет, приета с решение на Факултетния съвет. В нея ясно е заложена мисията ни да подготвяме висококвалифицирани, компетентни, конкурентноспособни и креативни специалисти, да провеждаме висококачествени научни изследвания
Стремим се към силна научноизследователска и международна дейност. За нас е важно да привличаме кандидатстуденти както от България, така и от чужбина.
Другата цел и посока, в която работим е подобряване административната и информационно-комуникационната инфраструктура.
Материалите по отделните ни дисциплини са качени в Тракийския електронен университет. Това значително улеснява студентите и дава възможност за съвременно обучение.
Продължаваме да укрепваме академичното израстване на нашите преподаватели. Основната ни цел е поддържаме положителния имидж на Стопански факултет като образователно и научноизследователски център в Югоизточния район на страната.

Коментари към новината

Още новини от Образование