Новини от област Стара Загора и България

Казанлък свива сметките за улично осветление с над 35% по Плана за възстановяване

857 04/07/2023 18:23 Общество България
Казанлък свива сметките за улично осветление с над 35% по Плана за възстановяване
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Четири населени места в община Казанлък ще получат ново, енергоспестяващо осветление от последно поколение напълно безвъзмездно по Плана за възстановяване и устойчивост и неговата процедура Галина Стоянова„Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“.

Проектът „Рехабилитация и модернизация на системата за външно изкуствено осветление на община Казанлък“ е на стойност 1 247 162 лева и е бил защитен още преди 3 години, но едва сега пристига финансирането по него. Макар и със закъснение, важното е, че ще осъществим този много важен за жителите на Казанлъшка община проект, каза на брифинг кметът Галина Стоянова.

Предвижда се модернизация на четири населени места – градовете Казанлък, Крън, Шипка и село Розово. Ще бъдат подменени всички работещи и неработещи натриеви лампи и диодни осветители от старо поколение с нови светодиодни осветители с много ниска консумация на електроенергия.

Новите светодиодни осветители са от 80, 45, 35 и 25 вата,  общо 946 броя. Парковите осветители са 555 броя. В парк Тюлбе ще се поставят и автономни фотоволтаични светодиодни осветители.

Свалените стари диодни осветителни тела, които са в добро състояние, няма да бъдат изхвърлени, а ще сменят натриевите лампи в казанлъшките села. Така ще се постигне допълнително спестяване на ток от улично осветление. "При отваряне на следваща мярка, ще кандидатстваме за модернизиране на осветлението и в казанлъшките села", каза Стоянова.

Намаленото потребление на електроенергия от улично осветление трябва да спести около 700 мегаватчаса на община Казанлък. В цялата община годишно потреблението е около 2700 мегаватчаса. Така общината ще пести годишно над 35% от сметките си за ток в сравнение с времето, когато улиците са били осветявани от старите натриеви лампи.

„С този проект целим не само спестяване на електроенергия, но и модернизация, по-добро улично осветление и по-добро управление на осветеността на улиците“ посочи Галя Стоянова.

Новото осветление ще бъде монтирано по улиците и парковете на Казанлък в рамките на следващите 2 месеца. Още около две седмици ще са необходими на фирмата изпълнител – "Самел 90", да подмени осветлението и в другите три селища. Така след около три месеца проектът ще бъде завършен.

Фирмата изпълнител е била избрана още при защитаването на проекта преди 3 години, но въпреки инфлационните процеси няма да промени финансовите рамки на заданието. „Очаквахме изпълнителят да се откаже заради поскъпването на материалите, но фирмата е и производител на осветителните тела и това ще й помогне да осъществи ангажимента си“, поясни Галя Стоянова.

При изпълнението на проекта няма да се променя самата мрежа и съоръжения за улично осветление с изключение на подмяна на някои електрически стълбове, които при приватизацията на електроразпределителното дружество са останали в частни ръце. Сега те ще бъдат подменени с нови, съвременни, които ще придадат друг облик на града.

В брифинга се включиха и директорът на EVN–Казанлък инж. Буюклиев и зам. кметът Лили Цонкова, която е инициатор за осъществяването на проекта, както и неговият ръководител Даниела Коева.

Коментари към новината

Още новини от Общество