Новини от област Стара Загора и България

„Металик“ АД започва проект за енергийна ефективност с подкрепата на Норвежкия финансов механизъм

1298 04/07/2023 16:00 Икономика Бизнес
Металик  АД започва проект за енергийна ефективност с подкрепата на Норвежкия финансов механизъм
Divident.€U Divident.€U

Със смяната на остарелите машини с нови ще се намали потреблението на електроенергия няколко пъти и ще се повиши производителността

„Металик“ АД започна реализацията на проект, осъществяван с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм (ФМ) на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2014-2021 по меморандума между Република България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия по Оперативна програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, приоритетна ос „Подобрена енергийна ефективност в сградите, промишлеността и общините“, Процедура BGENERGY-2.003 „Енергийна ефективност в индустрията“.

По този повод на 4 юли 2023 г. в залата на „Металик“ АД се състоя пресконференция, на която пред медии и служители беше представен старта на проекта и целите на Норвежкия финансов механизъм.

По проекта Финансовият механизъм предоставя безвъзмездна финансова помощ на „Металик“ АД в размер на 389 760 лв , представляващи 58% от общата стойност на проекта, възлизаща на 672 000 лв. Проектът е със срок на изпълнение от 19.05.2023 до 30.04.2024 г.

Със средствата по проекта ще бъде закупена и внедрена в производството нова машина за обработка на фаски и подготовка на шева за заваряване, както и автоматизирана система за енергиен мониторинг. Машината ще замени две остарели машини - ръбостъргателна машина модел - МС 7820, произведена през 1993 г. с инсталирана мощност 34,5 kW и хоризонтално разстъргваща Руската фреза от 1993 г. е напълно амортизиранамашина (руска фреза) модел - 6М610Ф1, която се използва за изработване на фаски (подготовка на краищата на детайлите за заваряване), която е произведена през 1976 година и работи с инсталирана мощност от 45 кW.

В резултат на изпълнението на проекта ще бъде постигнато спестяване на ел. енергия поне 3 пъти за дейността от индустриалния процес. Ще се намали себестойността на единица продукт, както и ще се увеличи производствения капацитет за тези дейности около 6 пъти – от 2800 т годишно произведени метални конструкции сега до 12 600 т след изпълнението на проекта.

Всичко това ще бъде постигнато по устойчив начин, с намаляване на използваната енергия и генерираните СО2 емисии, в съответствие с целите на Програмата и Финансовия механизъм. Ще се запазят съществуващите работни места и ще се създадат нови като се подобрят и условията на труд.

Сега ограничените производствени възможности се отразяват на капацитета на предприятието да поема значителни по-голям обем поръчки, както и да изпълнява текущите с изискваните от клиентите срокове. По тази причина дружеството не може да предлага конкурентни цени на продукцията.

Подготвителните операции изискват по-висока производителност и прецизност, докато в момента една част от операциите се осъществяват на металорежещи машини и такива сЦПУ, други на ръбостъргателна машина. Значителна част от тях и на ръка - с ръчни ъглошлайф машини. Това затруднява и забавя производството на крайните продукти.

Ръбостъргателната машина и хоризонтално разстъргващата машина (руска фреза) са морално остарели и работата с тях е съпроводена с по-ниско качество на обработваните повърхнини и чести аварии, водещи до дълги престои. С наличната технология се постига производителност от 150 кг/час при машинна обработка.

Съществуващите машини, предназначени за изпълнение на производствените операции, са с много голям специфичен енергиен разход и ниска производителност. Оборудването е много старо, с ограничени възможности, амортизирано, енергийно неефективно и работещо с нисък клас на точност, което налага неговата замяна.

Извършеният енергиен одит препоръчва за преодоляване на гореописаните проблеми машините да бъдат заменени с универсална машина за шлифоване на фаски и подготовка на шева за заваряване.

Препоръчва се инсталиране на последно поколение  металообработваща машина, високо технологична, с висока производителност и с подобрена енергийна ефективност, водеща до понижаване на специфичния разход на енергия. Всичко това ще увеличи функционалността и цялостната производствена ефективност на индустриалния процес. Съответно ще бъдат намалени значително и генерираните СО2 емисии.

Целта на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Финансовия механизъм на Норвегия (наричан още „Норвежки финансов механизъм“, “НФМ“) е сътрудничество за намаляване на икономическите и социални неравенства в Европа. От тяхното създаване до момента те са подпомогнали изпълнението на хиляди проекти с участието на десетки хиляди лица, допринесли за постигането на тази цел. Изградени са устойчиви отношения и са постигнати конкретни резултати.

Коментари към новината

Още новини от Икономика