Новини от област Стара Загора и България

Живко Тодоров: Ще настояваме Летище Стара Загора да влезе в териториалния план на региона

1030 04/07/2023 14:20 Икономика Бизнес
Живко Тодоров: Ще настояваме Летище Стара Загора да влезе в териториалния план на региона
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

До този момент общинското ръководство не е участвало в обсъждането на План за справедлив преход за Стара Загора

Изключително важно за бъдещото икономическо развитие на Стара Загора е летището в града да се развива като индустриална зона. Трябва да се запази пистата и да се направи рехабилитация, за да се използва то за в бъдеще за изложения и други събития. Това каза на нарочна пресконференция кметът Живко Тодоров. Той допълни, че около пистата има над 2000 дка държавна земя. В непосредствена близост има ток, вода, газ.

Това са имоти, които могат да се развият по прекрасен начин и чрез създаване на голяма индустриална зона регионът да посрещне нуждите си от нови инвестиции във връзка със зелената сделка.
Тодоров посочи, че и в момента идват големи инвеститори, но ръководството на общината няма терени, които да отговорят на изискванията им. Като пример кметът посочи Билла, които са искали да закупят от общината 60 дка, за да изградят в Старозагорско логистична база за Южна България.

Тъй като общината не е разполагала с подходящ терен, компанията е закупила земя от частен инвеститор в близост до разклона за село Загоре.
Теренът на летището е държавен с площ от 2200 дка, заложен е в ББР, за да получи ДКК кредит от над 50 млн.лева. Трябва Държавна Консолидационна компания да освободи кредита, срещу който е заложен терена на летището, след което теренът да бъде използван за индустриална зона на Стара Загора.

Ако това се направи по най-бързия начин, за няколко години ще дойдат големи инвеститори, които ще създадат нови работни места в Стара Загора, допълни Тодоров.
Ще потърсим връзка с Министерство на икономиката. Ще настояваме в териториалния план на региона да бъдат включени такива проекти като Летище Стара Загора и други индустриални зони, каза кметът.
Миналата седмица имахме среща със синдикатите. На местно ниво никой не е виждал чернова или План за справедлив преход за Стара Загора.

Притеснява ме, че се дават срокове до септември, а нищо не е обсъдено с хората на местно ниво.
От институциите не са търсили хората в Стара Загора, за да чуят какво мислим за териториалния план и каква е според нас перспективата пред региона.

„От Сдружението на общините съм излъчен като представител в Консултативния съвет по зелената сделка. Присъствал съм от 2020 г насам на 3 заседания, като всеки път започваме работа отначало. Тези планове трябва да бъдат подготвени, обсъдени и тогава да бъдат представени. В този смисъл шансът да стане скандал, когато излязат е голям“, коментира кметът на Стара Загора. Според него държавата до момента не е направила необходимото за плавния енергиен преход на страната ни.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика