Новини от област Стара Загора и България

110 дка в Индустриална зона „Загоре“ са продадени на осем инвеститори

1290 03/07/2023 17:37 Икономика Бизнес
110 дка в Индустриална зона  Загоре   са продадени на осем инвеститори
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Общо 2650 са работните места, които ще бъдат създадени в Стара Загора през следващите месеци

110 от общо 115 дка, с които разполага Индустриална зона „Загоре“, вече са продадени. Инвеститорите са общо осем на брой, съобщи директорът на зоната Радослав Танев.

Той напомни, че когато стартира изграждането на индустриалната зона, тя е разполагала със 115 дка. През миналата година площта беше увеличена с 20 дка, граничещи със зоната, както и с още 200 дка земеделски площи до с. Еленино, на които общината сменя предназначението.

Интересът от страна на инвеститорите е голям, но за съжаление общината не разполага с достатъчно свободни площи, каза кметът Живко Тодоров. 

Индустриална зона „Загоре“ беше учредена като дружество през 2018 г., а през 2019 г. в нея с парична вноска влезе Държавна компания „Индустриални зони“, придобивайки 50% от акциите.

Всеки терен се продава с определени условия, които инвеститорът трябва да изпълни - създаване на работни места, инвестиция, изискване да не се сменя предназначението и други. Тези условия фигурират и в нотариалните актове на новите собственици.
До момента Индустриална зона „Загоре“ е привлякла над 143 млн. лева инвестиции, като в нея ще бъдат създадени минимум 1237 нови работни места.

„В напреднали преговори сме със западноевропейска компания, с която ще подпишем договор през следващите месеци. Тя ще разкрие допълнително 80 работни места и ще бъде сертифицирана от Министерство на икономиката като инвеститор клас А, което означава, че ще инвестира над 10 млн.лева“, каза Танев.

Общо 2650 са работните места, които ще бъдат създадени в Стара Загора през следващите месеци.

Коментари към новината

Още новини от Икономика