Новини от област Стара Загора и България

60 млн. лева инвестират в Стара Загора холандска и френска автомобилни компании

6509 03/07/2023 16:47 Икономика Бизнес
60 млн. лева инвестират в Стара Загора холандска и френска автомобилни компании
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Двете компании планират да наемат на работа 900 души, вече наемат работници

60 млн.лева ще инвестират в Стара Загора 2 автомобилни компании – холандска и френска, стана ясно днес от пресконференцията на кмета Живко Тодоров, на която присъстваха и началникът на отдел „Инвестиции“ в Община Стара Загора Росица Райкова, зам.-кметът Радостин Танев и директорът на Индустриална зона „Загоре“ Радослав Танев. Холандската компания планира да наеме на работа 600 души, а френската – 300.

От общината отказаха да съобщят имената на фирмите на този етап. По информация на Divident.EU холандската фирма е Nedschroef. Те са регистрирали още на 6 април тази година фирма в Стара Загора „Недшрьоф България“ ЕООД с адрес ул. „Патриарх Евтимий“ 50, показва справка в Търговския регистър.

Успяхме да се преборим с няколко града, за да дойдат тези инвеститори точно в Стара Загора. Привлякохме ги с добро качество на предложените терени, работна ръка, добри нива на данъци и такси, както и с административната подкрепа, която им оказваме, каза Росица Райкова.
Холандската компания предстои да бъде сертифицирана с клас „А“. В момента те са подали заявления и чакат одобрение от Министерство на икономиката.Nedschroef Сред клиентите им са „Мерцедес“, „Ауди“, Фолксваген“.

Френската компания също планира 30 млн.лева инвестиции и около 300 работни места.

И двете компании вече търсят работна ръка, стана ясно от срещата в общината. Те ще ползват готови сгради в Индустриалната зона на Стара Загора.
В края на миналата година с цел подобряване на бизнес средата Община Стара Загора актуализира наредбата си за насърчаване на инвестиции с общинско значение, като улесни значително компаниите относно изискванията към документите, предостави им и допълнителни, безплатни услуги. 

През 2021 г. в Стара Загора се отбелязва  увеличение на преките чуждестранни инвестиции с 12% в сравнение с предходната 2020 г. Очакванията след края на тази година са за още по-голям ръст, съобщават от  отдел "Инвестиции". 


Община Стара Загора има най-ниските данъци и такси. В това отношение тя е привлекателна за инвеститорите. В същото време градът има традиции в индустрията и разполага с добре подготвени кадри.

Коментари към новината

Още новини от Икономика