Новини от област Стара Загора и България

Десетки протестираха с искане за ремонт на пътя Гълъбово - Мъдрец

4422 03/07/2023 08:31 Общество България
Десетки протестираха с искане за ремонт на пътя Гълъбово - Мъдрец
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Жители от Гълъбово и околните населени места блокираха пътя Русе – Свиленград за 2 часа тази сутрин. Образуваха се колони от автомобили и тежкотоварни камиони. Хората излязоха на пореден протест с искане спешно да бъде ремонтиран пътя Гълъбово – Мъдрец. В протеста  се включиха и кметове на населените места.

„Ще протестираме всеки ден от 6 до 8 часа докато институциите не обявят тук какви ще бъдат последващите им действия, каза Тенчо Крайраков, председател на инициативния комитет „Обручище завинаги“. .
През последните годините хората на Гълъбово и Обручище протестираха многократно и получаваха обещания от няколко министри на регионалното развитие и благоустройството за ремонт на пътя. Третокласният път не е ремонтиран основно от 1976 г. По него всеки ден минават над 2000 работници от рудниците на мините към „Марица изток“.

Пътят е осеян с дупки и представлява опасност за стотиците преминаващи всеки ден от тук.
От миналата година тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството обеща ремонт на пътя Гълъбово – Мъдрец при среща с протестиращите през март. Той бе категоричен, че действията на хората не са каприз или прищявка, тъй като от състоянието на пътя зависи живота и здравето на хората.
По-късно бе подписан и договор с избрани изпълнители по обществена поръчка за поректиране и строителство и за надзор при основния ремонт на 15,7 км. от третокласния път Мъдрец –Искрица- Медникарово – Обручище. Пътната агенция съобщи, че договорът е за 19 млн. 776 хил.лв. с ДДС, а средствата са от бюджета на АПИ.
До този момент обаче в Община Гълъбово не е постъпило искане за строително разрешение.

Вчера от МРРБ излезе съобщение, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков е наредил спешна проверка на процедурите за основен ремонт на третокласния път III-5504 Мъдрец - Гълъбово. Ръководствата на Агенция „Пътна инфраструктура“ и ВиК – Стара Загора трябва до вторник да предоставят доклади, включително и за възможностите за подмяна на водопроводната мрежа в селата Обручище, Медникарово и Искрица, които са в обхвата на шосето.
Проверката ще изясни какво са обещавали и направили последните министри на регионалното развитие и благоустройството пред жителите на Гълъбово и Обручище. Очаква се до дни да се изясни фактологията – да се установи етапът, на който се намира процесът, какви са проблемите и вариантите за законови възможности за ускоряването му. На база на събранните данни в максимално кратък срок ще се изработи план за трайно решаване на проблема за жителите на района.


" И днес няма представител и на Областно пътно управление. Протестът ще продължи докато министър Цеков или премиера не дойдат на място, за да обяснят. Искаме си пътя“, коментираха протестиращите.

Коментари към новината

Още новини от Общество